Confidenţialitate

Şeful statului a avizat urmărirea penală a fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu

Preşedintele Klaus Iohannis a avizat, marţi, urmărirea penală a fostului ministru de Finanţe, Sebastian Vlădescu, după ce DNA a solicitat anchetarea sa pentru două infracţiuni de luare de mită.

El a transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cererea de urmărire penală a fostului ministru Sebastian Vlădescu.

Legea prevede acordul președintelui României pentru anchetarea penală a foștilor miniștri suspectați că au comis infracțiuni în timpul mandatului.

DNA îl acuză pe Vlădescu de luare de mită.

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că între anii 2005 și 2014, fostul ministru Sebastian Vlădescu, fostul secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor, Constantin Dascălu și alți oficiali au primit mită 20 de milioane de euro de la o compania străină care reabilita linii ferate pentru ca această să primească banii cuveniți la timp.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis marţi, 24 aprilie, ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Vlădescu Sebastian-Teodor Gheorghe, în calitate de fost ministru al Finanţelor Publice în perioada august 2005 – aprilie 2007, respectiv decembrie 2009 – septembrie 2010, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 89/P/2017 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţionala Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, prevăzute de art. 289 alin. (1) Cod penal raportat la art. 6 şi art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal şi art. 38 alin. (1) Cod penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008”, informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.