Confidenţialitate

Distribuirea voucherelor din programul pentru creșterea natalității începe marți. Au fost aprobate 350 de dosare în primă etapă | AUDIO

Mâine începe distribuirea voucherelor din programul pentru creșterea natalității. Mai exact, cuplurile care vor să aibă un copil primesc de la Guvern vouchere în valoare totală de 15.000 de lei. Peste 8.000 de cupluri au aplicat, dar – potrivit Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse – într-o primă etapă au fost aprobate doar 350 de dosare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prima zi, doar 10 femei vor primi voucherele necesare pentru tratarea infertilității. Dar bugetul pe acest an ar trebui să acopere tratamentul pentru 10.000 de proceduri de feritilizare in vitro.

Nicole Brunel este președinta Asociației SOS Infertilitatea – inițiatoarea acestui program: „Probabil, pentru cele mai multe dintre cupluri, dacă ne gândim la tot ce înseamnă analize preliminarii, consultații preliminare. Vor mai exista costuri adiționale, însă, să spunem, în contextul dat suportabil sunt suportabile, dar fiind că cei 3000 de euro ar treui să acopere mare parte din procedură plus medicație”.

Însă, doar 350 de dosare au fost aprobate, deocamdată, în ciuda faptului că – așa cum spune Nicole Brunel – criteriile de acordare a sprijinului pentru cuplurile infertile sunt foarte permisive.

„Acest program este foarte permisiv. Toată lumea cu un diagnostic de infertilitate în care vârsta vârsta feminină este de 45 de ani – adică, iar, foarte permisiv acest criteriu – poate aplica, poate obține acest sprijin”, a spus Nicole Brunel.

Din totalul de 15.000 de lei, 5.000 vor fi destinați tratamentului medicamentos, iar 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare in vitro.

La nivel mondial, 1 din 6 cupluri suferă de infertilitate – potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, potrivit unor statistici, ar fi vorba de 1 din 4 cupluri.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministerul Sănătății vrea să plafoneze indemnizația de maternitate în cazul mamelor care nu au venituri din salarii | AUDIO