Confidenţialitate

Ministerul Sănătății vrea să plafoneze indemnizația de maternitate în cazul mamelor care nu au venituri din salarii | AUDIO

În prezent, aceasta este limitată la 12 salarii minime brute și ar urma să fie de maximum 3, prevede un proiect de Ordonanță de Guvern pus în dezbatere publică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Indemnizația de maternitate este diferită de indemnizația pentru creșterea copilului și este plătită mamei pentru o perioadă de 126 de zile calendaristice, timp în care aceasta se află în concediu. Până la jumătate din acest concediu se poate acorda înainte de naștere, iar restul postnatal.

Pentru a beneficia de acest concediu este nevoie de un stagiu de cotizare și aici ar urma să intervină modificarea propusă de Ministerul Sănătății. Viitoarele mame care nu au venituri din salarii, dar vor să primească indemnizația de maternitate se vor putea asigura la nivelul a cel mult 3 salarii minime brute, față de 12 în prezent.

Potrivit autorităților, în cele mai multe cazuri, persoanele care încheie astfel de contracte de asigurare cu CAS aleg venitul maxim permis de legislație și stagiul minim de cotizare la sănătate. Concret, pentru o lună în care contribuția datorată e de 360 de lei, indemnizația brută lunară care se suportă din fondul de asigurări este în valoarea de 36.000 de lei.

În nota de fundamentare a proiectului, Ministerul Sănătății susține că „iminenta insuficiență a fondurilor pentru plata drepturilor de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru asigurați constituie o situație extraordinară care reclamă adoptarea de măsuri imediate”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Mărturiile unei foste paciente ale medicului Florian Robe de la maternitatea Polizu: „Mi-a spus că, în urma investigațiilor, copilul este cam mort” | AUDIO