Confidenţialitate

Din 2018 se trece la sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro

RoTLD – Registrul Român de domenii .ro și-a anunțat toți clienții că de la data de 1 martie 2018 se va efectua tranziția către sistemul de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro.

Începând cu data de 1 martie 2018, domeniile .ro se vor înregistra și reînnoi pe o perioadă limitată de timp, între minim 1 an și maxim 10 ani.

Serviciul de mentenanță anuală se va putea achita începând cu data de 1 martie 2018 prin partenerul RoTLD care administrează domeniul.

Data de expirare a domeniilor .ro se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță.

Pentru verificarea datei de expirare a domeniului, RoTLD pune la dispoziție o aplicație de simulare a datei de expirare a domeniilor .ro ce poate fi accesată la adresa https://forms.rotld.ro/simexpdate/

Taxă anuală pentru domeniile .ro

Românii au rezervat până acum aproape un milion de domenii .ro, însă multe dintre ele nu sunt folosite. Acum, cei care înregistrează un domeniu nou plătesc 61 de dolari o singură dată. Din 2018 vor trebui însă să plătească o taxă anuală de 12 Euro + TVA pentru a menține domeniul .ro activ.

Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” va fi de 6 EUR/an, fără TVA, acesta fiind tariful care va fi oferit registrarilor acreditați RoTLD, care vor putea adăuga propriile comisioane și taxe.

Pentru cei care vor opta să plătească direct prin rotld.ro va fi percepută o taxă anuală de 12 Euro + TVA.Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.

În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii.

Domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.