Confidenţialitate

Diferenţele dintre penumonia cauzată de viruşuri şi cea cauzată de bacterii

Aparatul respirator este alcătuit din căile respiratorii și plămâni și reprezintă sursa a numeroase afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, care trebuie identificate la timp și tratate corespunzător.

Știați că pneumonia poate avea drept cauze infecțiile bacteriene, dar și virale sau fungice? Severitatea acesteia depinde foarte mult de agentul infecțios care a provocat-o. Pneumoniile virale nu sunt de regulă foarte grave la un adult, dar pot pune în pericol viația copiilor sau a vârstnicilor.

Pneumonia cauzată de virusuri numită și pneumonia atipică evoluează mai puțin zgomotos decât cea bacteriană. Simptomele unei pneumonii virale sunt subfebrilitatea sau febra cu valori ale temperaturii nu foarte mari, tusea seacă, oboseala și astenia. În cazul pneumoniei cauzate de bacterii, durerea toracică, similară unui junghi intercostal reprezintă un simptom frecvent.

Febra și frisoanele, dificultăți ale respirației, sau durerile de cap pot fi semne ale pneumoniei. De asemenea, ritmul rapid al bătăilor inimii, oboseala, greața, vărsăturile și tulburările de tranzit intestinal pot însoți pneumonia.

Chiar dacă tratamentul pneumoniilor virale este în general unul simptomatic, rolul medicului de familie este unul important, respectiv de a exclude alte afecțiuni și de a decide care sunt cele mai potrivite medicamente pentru a reveni la o stare de sănătate bună, fără complicații.