Confidenţialitate

Deșteptarea: Varianta Delta a Covid va fi dominantă în România, în august, spune profesorul Razvan Cherecheș | AUDIO

E doar o chestiune de timp până când tulpina delta a coronavirusului se va răspândi accentuat în România, spune profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş.

El estimează că luna viitoare această variantă a coronavirusului va deveni dominantă şi în ţara noastră,  iar numărul de  cazuri va creşte semnificativ la toamnă, când copiii se întorc la şcoală.

Numărul de morţi şi de bolnavi în stare gravă poate fi redus prin vaccinare. Acest lucru se vede în cum evoluează acum epidemia în ţări care deja se confruntă cu varianta delta, a mai spus Răzvan Cherecheş în emisiunea Deşteptarea la Europa FM.

”Sunt trei țări, Marea Britanie, Israelul și Rusia, în care avem creșteri semnificative. Diferența cea mai mare între Rusia, Marea Britanie și Israel este de rata de vaccinare, în sensul că în Marea Britanie și Israel este semnificativ mai mare, și se vede. Numărul de persoane de persoane internate sau decedate e extrem de mic, în timp ce în Rusia numărul de decese a crescut semnificativ. Rata de vaccinare va face și la noi diferența, între cît se vor aglomera saloanele ATI și câte persoane vor muri”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Un alt lucru pe care ar trebui să-l facă autorităţile este să crească numărul de teste de COVID în judeţele cu rată de vaccinare mică.

”Creșterea numărului de cazuri va fi inegală pentru că în județele în care avem o rată de vaccinare mare, impactul va fi mult mai mic. În județele cu rată de vaccinare mică se va vedea diferența. Din nefericire, exact județele cu rată de vaccinare mică sunt județele în care se testează puțin.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Cherecheş mai spune că, în momentul în care varianta delta va deveni predominantă, nu vom mai avea cazuri în familii în care scapă cineva de infectare.

”Am cunoscut situații în care într-o familie doi membri au făcut infecția și doi nu s-au infectat. Cu tulpina Delta așa ceva nu există. Dacă s-a infectat un membru al familiei, se infectează toți”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.