Confidenţialitate

Deșteptarea României: Se înființează sistemul prin care oamenii pot primi înapoi banii pe colectare selectivă, declară ministrul Mediului | AUDIO

În 2 săptămâni va fi gata documentul de înființare al sistemului de garantie si returnare, adică un sistem unic prin care cetățenii pot primi înapoi bani pe colectarea selectivă.

Discuțiile pe acest subiect trenează de mult timp pentru că modul de organizare și funcționare a pus probleme atât producătorilor cât și retailerilor, spune  ministrul mediului Tanczos Barna, în emisiunea Deşteptarea României, la Europa FM.

Sistemul de garanție va functiona astfel: românii vor da câte 50 de bani în plus pentru fiecare sticlă cu băutură cumpărată şi apoi îşi vor recupera garanţia când o vor aduce înapoi la magazin.

La emisiunea Desteptarea Romaniei de la Europa FM, ascultatorii au discutat cu ministrul Mediului despre acest subiect:

”Deja există cuprins prețul ambalajului. De ce este necesară introducerea a 50 de bani, 70 de bani, 80 de bani, un leu, indiferent de suma de care vorbim, suplimentar?

Tanczos Barna: Din acest preț pe ambalaj pe care îl plătesc în momentul în care iau de pe raft sticla de apă și mi-l recuperez în momentul în care duc înapoi sticla sau PET-ul. Dau un ban în plus pentru fiecare produs, dar dacă sunt conștiincios și nu arunc pe stradă și nu arunc în râu, nicăieri, această sticlă, mi-l recuperez integral în momentul în care îl duc înapoi la colectare”.

Pentru că de-a lungul anilor toate sistemele de returnare şi colectare a deşeurilor au eşuat, ministrul mediului a explicat la Europa FM că va propune înfiinţarea unui comitet de supraveghere:

 ”Deasupra acestei entități economice, unde vor fi instituțiile statului, și reprezentanții retailerilor și reprezentanții producătorilor, pentru a avea în timp real feed-back. Săptămâna viitoare ne întâlnim din nou, eu sper ca în două săptămâni să terminăm discuțiile și să putem emite actul normativ”.

Sistemul se va putea implementa abia peste 2 ani dupa aprobarea si publicarea lui.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Alexa Stănescu