Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Înalta Curte trebuie să spună dacă furtul comis de o persoană care a purtat masca obligatorie este simplu sau calificat

Un furt comis în pandemie cu masca pe față a ajuns tocmai la Instanța Supremă. 

Hoțul a respectat legea când a venit vorba de purtatul măștii la interior, dar nu a respectat-o deloc atunci când a furat un telefon din buzunarul cuiva într-un magazin din București. S-a întâmplat anul trecut, la finalul lunii mai. 

Întrebarea la care trebuie să răspundă judecătorii e următoarea: În cazul unui furt comis de o persoană care poartă masca sanitară obligatorie, infracțiunea este una calificată sau simplă?

Întrebarea a venit din partea Curții de Apel București, unde se judecă dosarul. Magistrații au arătat că  în forma calificată, furtul este comis de către o persoană mascată, deghizată sau travestită.

Și în funcție de răspuns, este decisă pedeapsa, scrie G4Media. Așadar, dacă-i furt calificat, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani de închisoare, în timp ce pentru forma simplă, legea prevede până la maximum 3 ani de închisoare.

 În primă instanţă, suspectul a fost condamnat la 1 an de închisoare, scrie Adevărul.

„Instanţa de fond a mai recunoscut că, deşi în perioada comiterii presupusei infracţiuni era instituită obligativitatea purtării măştii în spaţii închise, nu se poate nega că inculpatul a profitat de dispoziţia legală tocmai pentru a comite presupusa infracţiune şi pentru a nu fi uşor de reunoscut. (..) Instanţa de fond a considerat că persoana care poartă mască, chiar şi în cazul în care este obligată de lege să o facă, prevede şi acceptă că furtul va fi înlesnit şi ascunderea infracţiunii va fi mai facilă profitând de contextul social, particular”, sunt motivele pentru care instanţa de fond a reţinut forma calificată a faptei.

Vlad, George și Luca au vorbit despre acest subiect în Deșteptarea. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.