Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Cum se apără sculptorul Bolborea în scandalul statuilor de alamă la preț de bronz |AUDIO

Sculptorul Ioan Bolborea, pus sub acuzare pentru un prejudiciu estimat la 18 milioane de lei, consideră că scandalul monumentelor din alamă la preț de bronz este unul fabricat. 

Într-un interviu pentru Europa FM, domnia sa spune că totul este o răzbunare a Primăriei Capitalei și a Administrației Monumentelor, cu care se judecă din 2017. Pe scurt, Primăria condusă pe atunci de Gabriela Firea nu a mai vrut un monument închinat Centenarului Marii Uniri, în valoare de 11 milioane de euro. Într-o primă fază, Primăria și-a dat acordul pentru respectivul monument, care ar fi urmat să arate ca un cactus, după cum spune chiar Ioan Bolborea.

În interviul pe care ni l-a acordat, sculptorul admite că a folosit bronz și alamă pentru operele sale, dar nu poate spune în ce proporții. Ar fi făcut acest lucru din rațiuni artistice, în condițiile în care în contractul cu Primăria Capitalei scrie negru pe alb că statuile trebuiau făcute din bronz. 

Până în acest moment, nu am reușit să aflăm nici de la Ioan Bolborea, nici de Administrația Monumentelor, câte contracte a avut domnia sa în ultimii 20 de ani cu Primăria Capitalei. Neoficial, ar fi cel puțin un sfert dintre statuile apărute în București în ultimele două decenii. 

Sursa foto: Poliția Română

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.