Confidenţialitate

Deșteptarea: Cazul legumelor dopate se complică. Experții au constatat că roșiile pot fi consumate, dar castraveții, nu | VIDEO

Experții care au plecat după roșii drogate au dat de castraveți dopați.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe suspecte pentru a grăbi coacerea roșiilor.

Analizele au relevat că roşiile pot fi consumate, dar castraveţii trebuie retraşi de la comercializare, anunță News.ro.

Trei bărbaţi din Ilfov şi Buzău sunt cercetaţi într-un dosar care vizează utilizarea sau revânzarea de substanţe toxice, în special în scopul coacerii premature a legumelor cultivate în solarii. În urma unor percheziţii şi a unui flagrant, au fost ridicate peste 200 de kilograme şi peste 350 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, unele expirate.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele anunţa, luni, într-un comunicat de presă, că a finalizat expertizele în cazul celor trei legumicultori buzoieni acuzaţi că au folosit substanţe neconforme pentru a grăbi coacerea legumelor.

Astfel, roşiile tratate cu substanţe neconforme pot fi consumate de către populaţie întrucât concentraţia de substanţe chimice este în limita admisă, în timp ce castraveţii aceloraşi legumicultori trebuie retraşi de la comercializare întrucât sunt dăunători pentru sănătate.

”În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei. În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.

Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTune.