Confidenţialitate

Departamentul de Stat al SUA: România, efort redus în anchetarea traficului de persoane | AUDIO

Pentru al doilea an la rând, România este plasată de SUA pe lista ţărilor monitorizate pentru că nu face suficient în lupta împotriva traficului de persoane.

Raportul din acest an a fost publicat joi de autorităţile americane, iar vineri dimineață au fost declaraţii pe această temă la Ministerul de Interne.

Departamentul de Stat american a retrogradat anul trecut România pe lista de supraveghere de nivelul 2, considerând că lupta împotriva traficului de persoane în ţara noastră a scăzut în intensitate.

Pe acelaşi nivel rămânem şi anul acesta, alături de ţări ca Armenia, Congo, Irlanda, Malaezia, Nigeria şi Pakistan.

Raportul din 2020 atrage atenţia că eforturile guvernului în domeniul combaterii traficului de persoane nu au crescut între timp, ba chiar s-au diminuat. Autorităţile au investigat, pus sub acuzare şi condamnat mai puţini traficanţi.

Este menţionată în acest sens inclusiv decizia de anul trecut a instanţei prin care inculpaţii din dosarul Ţăndărei, acuzaţi de traficul a sute de copii în Vestul Europei, au fost achitaţi definitiv.

De asemenea, Departamentul de Stat american consideră că autorităţile române nu au indentificat suficiente victime în rândul populaţiei vulnerabile, iar serviciile de sprijinire a copiilor traficaţi au rămas necorespunzătoare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Ani Sandu