Confidenţialitate

Ambasadorul SUA, apel la Parlament să înăsprească legislația privind traficul de persoane | AUDIO

Ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, face apel la Parlament să repare rapid legislația penală astfel încât polițiștii și procurorii să poată lupta mai bine cu rețelele de trafic de persoane.

Apelul vine după ce Departamentul de Stat al SUA a retrogradat România, pentru al doilea an la rând, pe lista ţărilor monitorizate pentru că nu face suficient în lupta cu acest fenomen.

Specialiștii Departamentului de Stat explică retrogradarea României din cauza corupției endemice şi a faptului că presupusele complicități la infracţiuni de trafic de persoane au continuat nepedepsite, în special în cazul funcţionarilor publici care exploatau minore aflate în centre de plasament de stat.

Totodată, autorii raportului mai scriu că “autorităţile au diminuat eforturile de aplicare a legii”.

Articolele 210 şi 211 din Codul Penal incriminau traficul de persoane în scopuri de exploatare sexuală şi muncă forţată şi prevedeau pedepse cu închisoarea între 3 şi 10 ani, suficient de severe.

Astfel, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, a făcut apel la Parlament să înăsprească rapid legislația penală referitoare la traficul de persoane:

Raportul a constatat că anul trecut, sub fostul Guvern, efortul de combatare a traficului de persoane a fost diminuat. Numărul de urmăriri penale și condamnări pentru trafic de persoane a scăzut, iar îngrijirea victimelor a fost deficitară. Bandele de crimă organizată au traficat cu nerușinare oameni, știind că vor scăpa nepedepsiți. Fac apel la Parlament: Începeți să lucrați cu Guvernul pentru a adopta legislație necesară pentru a confisca câștigurile obținute ilegal din vânzarea de persoane.

Vezi aici declarațiile complete: 

Potrivit Procurorului General al României, judecătorii au pe mese, în acest moment, 124 de dosare în care inculpații acuzați de trafic de persoane își așteaptă sentințele.

Mult prea puțin consideră Guvernul American, în condițiile în care pe străzile marilor orașe din Europa, copiii români sunt trimiși la cerșit, iar țări precum Italia sunt locul în care nenumătare femei sunt exploatate sexual.

Departamentul de Stat a anunțat ca va contribui la dotarea Poliției Române cu tehnică specifică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Anca Grădinaru