Confidenţialitate

Procurorii atacă decizia instanței în cazul Ţăndărei

În cazul Ţăndărei – un dosar de trafic internațional ce implică aproape 200 de copii – procurorii atacă decizia primei instanțe, ce dăduse căștig de cauza acuzaților.

Tribunalul Harghita tergiversase procesul până când – la începutul anului – constata că faptele s-au prescris.

În acest caz, mai multe ONG-uri au sesizat Comisia Europeană şi alte organisme internaţionale. Acum însă, Procurorii cer o încadrare deferită, subliniind gravitatea acuzațiilor.

Procesul în aşa numitul Caz Ţăndărei a durat 10 ani şi a avut numai la Tribunalul Harghita 53 de termene.

În primă instanţă, judecătorii au decis achitarea celor 26 de inculpaţi trimiși în judecată pentru trafic de minori, splălare de bani și nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pe motiv că unele fapte s-au prescris.

Acum, procurorii consideră că judecătorii Tribunalului Harghita nu au luat în calcul formele agravante al infracțiunilor comise şi cer acest lucru. Vor afla pe 10 decembrie dacă cererea lor va fi aprobată.

Amintim, între 2002 şi 2008, este 180 de copii din Ţăndărei au fost scoşi din ţară prin punctele de trecere a frontierei Turnu şi Nădlac.

Ei au fost duşi în Marea Britanie la cerşit. În Regatul Unit, 120 de traficanţi au fost prinşi şi condamnați.

Dealtfel, unul dintre ofițerii de poliție britanici s-a declarat șocat de „abandonarea” cazului de către justiția din România.

400 de euro – atât primeau poliţiştii de frontieră ca să lase să iasă din ţară microbuze pline cu copii din Ţăndărei traficaţi în Marea Britanie pentru cerşit.

Informaţia apare în motivarea Tribunalului Harghita, care descrie şi modul în care acţiona gruparea din Ialomiţa.