Confidenţialitate

Fenomenul deep-fake provoacă scandal la Parlament. Deputat USR: „Nu se rezolvă nimic pentru că avem instituții eșuate, nu pentru că n-avem legislație” | AUDIO

Fenomenul DEEP-FAKE provoacă scandal la Parlament. A fost dezbătut la Camera Deputaților un proiect al PSD care are ca scop oprirea distribuirii de filme și montaje audio contrafăcute pe internet. În ultima vreme, tot mai multe persoane publice și instituții au căzut victime acestui fenomen – imaginea unor șefi de instituții, miniștri și jurnaliști a fost folosită pentru a face reclamă unor investiții dubioase.

Opoziția susține că proiectul nu poate fi aplicat.

Radu Miruță, deputat USR: „Nu există nicio instituție în România care să poată clasifica că un material informatic este sau nu este fake”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Un proiect făcut de amatori de la un capăt la celălalt. Există această situație în lume, cu deep-fake, modul în care a fost propus acest proiect nu rezolvă scopul pentru care el a fost inovcat. În acest moment, nu există nicio instituție în România care să poată clasifica că un material informatic este sau nu este fake. Și-atunci, întrebarea mea e: cum va funcționa? ANCOM spune că nu poate să facă treaba asta, CNA spune că nu poate să facă treabă asta, SRI nu poate să facă treaba asta, DNSC nu poate să facă treaba asta”, a declarat Radu Miruță, deputat USR.

Sunt prevăzute inclusiv pedepse cu închisoarea pentru cei care răspândesc montaje video trucate.

Iulian Bulai, deputat USR: „Nu se rezolvă nimic pentru că avem instituții eșuate, nu pentru că n-avem legislație”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Guvernatorul României, domnul Isărescu este victimă a deep-fake, acum trei zile. Grindeanu, ministrul dumneavoastră, este victima deep-fake, cum că susține vânzarea de acțiuni pe niște platforme financiare. STB-ul – Societatea de Transport din București – este victimă. Nu se rezolvă nimic pentru că avem instituții eșuate, nu pentru că n-avem legislație. Tot ce se poate reglementa pentru a elimina deep-fake-ul există reglementat și se poate face mâine dacă CNA-ul împreună cu ANCOMUL ar funcționa. Nu funcționează, pentru că oamenii care au ajuns aoclo nu-și fac treaba și nu aplică legea”, a spus Iulian Bulai, deputat USR.

Proiectuln a trecut de Senat în vară și, în decembrie, de Comisia pentru Tehnologia Informației din Camera Deputaților… și are ca obiect folosirea responsabilă a serviciilor de inteligență artificială, în acord cu reglementările europene.

Iulian Bulai, deputat USR: „ANCOMUL poate să oblige platformele în a elimina aceste tipuri de manipulări dacă dorește. Nu se vrea”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Și iată cum, Grindeanu, care acum poate este victimă, pentru că nu și-a făcut treaba la ANCOM atunci când a condus instituția, acum suferă de acest abuz. Din 2021 avem o directivă care se numește AVSM – Audio, video, social media – care dă CNA-ului competențe de intervenție în cadrul platformelor online, pentru a elimina abuzuri. ANCOMUL poate să oblige platformele în a elimina aceste tipuri de manipulări dacă dorește. Nu se vrea”, a mai precizat Iulian Bulai.

După îndelungi dezbateri, discuțiile asupra proiectului ar urma să fie reluate într-o ședință ulterioară, a anunțat conducerea Camerei Deputaților.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Tentativă de fraudă financiară tip deepfake la BNR. A fost folosită imaginea lui Mugur Isărescu: „Reiterăm faptul că Banca Națională a României nu face recomandări și propuneri de investiții”