Confidenţialitate

Decizie definitivă: Premierul Cehiei, Andrej Babis, a lucrat pentru poliția secretă comunistă

Deasupra imaginii unui premier cu privirea pierdută în gol, un cotidian economic din Praga anunță: Andrej Babis, slovac de origine, acum premier al Cehiei, a lucrat ca agent al fostei poliții secrete comuniste cehoslovace.

Decizia definitivă – luată după ani de procese – aparține curții de Justiție din Bratislava.

Inițial, Institutul Memoriei Națiunii, care deține arhivele, l-a acuzat de colaborare pe Babis, azi – printre cei mai influenți politicieni și oameni de afaceri din Republica Cehă.

Andrej Babis, membru al Partidului Comunist înainte de revoluție a respins acuzațiile și a formulat o plângere penală. Chiar a avut câștig de cauză la unele instanțe inferioare…până la decizia de acum a Curții de Justiție din Bratislava.

 

Decizia instanței, într-o perioadă tulbure în Cehia

 

Instalat la început de decembrie 2017, Guvernul Cehiei, condus de Andrej Babis, a acceptat să demisioneze la început de ianuarie 2017,  după ce a pierdut votul de încredere din partea Parlamentului, pe fondul acuzațiilor de fraudare a fondurilor europene care îl vizau pe premier.

La 24 ianuarie, președintele Milos Zeman l-a desemnat să formeze, din nou, Cabinetul de miniștri.

Andrej Babis a fost vicepremier şi ministru de Finanţe (ianuarie 2014-mai 2017) în guvernul condus de Bohuslav Sobotka (social-democrați).

În octombrie 2013, partidul lui Babis – de centru – ANO, câştiga alegerile parlamentare din Cehia la o diferență de aproape 20% faţă de urmărtorii clasați, candidații ODS -Democraţii Civici.

Numit „Trump al Cehiei”, cu o avere estimată la peste 4 miliarde de euro, Andrej Babis, promitea în campaniile electorale combaterea corupției dar și oprirea unei integrări mai pronunțate în cadrul Uniunii Europene.