De la Ateneu, la Guvern. Federația SANITAS a scos mii de oameni în stradă – GALERIE FOTO+VIDEO

Câteva mii de oameni, angajați în sistemul medical românesc, au protestat joi, 19 octombrie, în centrul Bucureștiului.

Mitingul a fost organizat de Federația Sanitas.  Protestatarii s-au arătat nemulțumiți de legea salarizării – despre care spun că generează inechităţi în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Adunarea s-a dat la Piața George Enescu, lângă Ateneu

Autocare din aproape toate județele țării au sosit încă de la orele dimineații în centrul Capitalei.

Înarmați cu steaguri, pancarte, fluiere și vuvuzele, angajații din Sănătate și-au dat întâlnire lângă Ateneul Român.  Turiștii străini cazați la hotelurile de lux din zonă s-au oprit pentru a-i fotografia și pentru a-i filma pe manifestanți.

Acţiunea de protest a început înaintea orei 11.00, în Piaţa George Enescu. Manifestanţii au adus pancarte cu mesaje precum: “Dreptate pentru TESA”, “Nu scăderii salariilor”, “Decât grevă generală, mai bine pace socială”.

Fiecare delegație din țară a fost întâmpinată cu urale, la microfon, de liderii sindicali urcați pe o scenă improvizată.  În boxe s-au auzit scandări precum ”Hoții, hoții” și ”Rușine să vă fie”.

Protestatarii au plecat în marș spre sediul Guvernului

În jurul orei 12.00, manifestanţii au plecat în marş din Piaţa George Enescu către Piaţa Victoriei, pe traseul bulevardul Gh. Magheru – Piaţa Romană.

Sindicaliștii au fost însoțiți de jandarmi și de polițiști.  Marșul nu a fost autorizat, motiv pentru care jandarmii i-au sfătuit pe protestatari, prin portavoce, să nu părăsească piața George Enescu.  În cele din urmă, sindicaliștii au pornit spre Guvern.

Pe traseu, circulația a fost îngreunată întrucât o bandă de pe sens a fost ocupată numai de mașinile Poliției și ale Jandarmeriei.  Manifestanții s-au deplasat, însă, pașnic, fără incidente, pe trotuar.

Pe durata întregului marș au suflat în fluiere și vuvuzele.

Sindicaliștii și-au continuat protestul în Piața Victoriei

Cele câteva mii de protestari au ajuns, în jurul orei 13:00, în Piața Victoriei.

Au afișat pancarte cu mesaje la adresa ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și și-au strigat nemulțumirile la unison.

Circulația în zonă a devenit extrem de îngreunată.   Mai mulți șoferi s-au arătat nemulțumiți, deși polițiștii se aflau în fiecare intersecție pentru a fluidiza traficul.

Dacă Guvernul nu le va lua în seamă revendicările, sindicaliștii amenință cu greva generală.

GALERIE FOTO

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS