Confidenţialitate

De ce simţim nevoia să avem sărbători dedicate iubirii?

În acest final de săptămână, Europa FM prezintă Weekendul Îndrăgostiţilor, o bună ocazie pentru a asculta piese romantice, dar şi pentru a explora mai bine ideea de dragoste.

Psihologul Vasile Constantin explică pentru Europa FM că nevoia pentru sărbători în care să celebrăm unul dintre cele mai frumoase sentimente umane este una cât se poate de justificată.

“Iubirea e unul din cele mai profunde sentimente şi unul din puţinele lucruri care oferă un sens concret existenţei noastre. Altfel spus, iubirea este ceva important pentru noi, oamenii: ne iubim părinţii, fraţii, prietenii sau rudele apropiate, însă cel mai important este când ne ataşăm şi ajungem să ne iubim partenerul sau partenera de viaţă.

Fireşte, deşi poate suna ca un clişeu (întâlnit aproape peste tot), oamenii aflaţi într-o relaţie chiar celebrează iubirea în fiecare zi. Nimeni nu îi opreşte pe îndrăgostiţi să îşi cumpere cadouri, nici în iulie, nici în octombrie, nici de e duminică sau luni. Pe de altă parte, gesturile tandre în cuplu au loc tot timpul şi e sănătos să fie aşa.

Şi totuşi, de unde această nevoie? Este firesc. Aşa cum avem nevoie să aparţinem unor anumite categorii de grupuri sociale (de exemplu, suntem microbişti şi sărbătorim când bate naţionala României la Euro, sau fani Metallica şi ne simţim cu adevărat rockeri atunci când mergem la concertul lor din Constituţiei), aşa avem nevoie să aparţinem şi grupului social al “îndrăgostiţilor”. Şi pentru că partida de iubire nu se joacă pe Naţional Arena, fapt ce împedică îndrăgostiţii să se adune cu toţii acolo, am ales, încă de demult, să oferim sentimentului de iubire un cadru mai formal, care să ne securizeze în nevoia de a fi acceptaţi drept “in a relationship”. Adică o astfel de sărbătoare”, consideră psihologul Vasile Constantin.