De când se răcește vremea

De mâine se răcește vremea în toată țara. Vin ploile mai întâi, în vest apoi treptat în toată țara. Meteorologii  spun că în acest weekend vor fi emise avertizări de ploi.

De la sfârșitul săptâmânii viitoare, din 25 octombrie, temperaturile vor scădea în țară, chiar și cu 10- 15 grade față de cele care au fost în aceste zile, spune meteorologul Florinela Georgescu de la ANM:

“Ploile vor fi abundente în toată țara dinspre noaptea de luni spre marti. Vor fi cantități de 40-50 l /,p în special în zona Carpaților Meridionali, în Oltenia, Moldova, Banat. Cu siguranță vom emite avertizări meteo în acest weekend. Între 25 și 28 octombruie temperaturile vor fi și cu 10-15 grade mai scăzute față de aceste zile. “

Chiar dacă acum sunt maxime de peste 20 de grade în țară, ministrul de interne Carmen Dan a făcut azi o conferință cu prefecții pentru a verifica dacă autoritățile sunt pregătite de iarnă.

CUM VA FI ACEASTA IARNA

Iarna  se anunță a fi una relativ normală, cu ger și viscol în lunile decembrie și ianuarie.  Cel puțin așa arată primele prognoze ale meteorologilor. În noiembrie temperaturile vor fi mai ridicate în sudul țării, până la 16 grade, iar în decembrie vin episoade de viscol, specific iernii, de altfel.

Îngrijorătoare este luna ianuarie când se anunță temperaturi sub media normală, ianuarie fiind cea mai friguroasă lună calendaristică, cu minime de -30 grade.

“Pentru luna noiembrie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât norma climatologică pe partea de sud, sud est și local în vest. Sezonul specific viscolelor începe în decembrie, iar in noiembrie doar la altitudini inalte pe munte. În decembrie vor fi temperaturi normale, – 20 grade, probabilitate de viscole si ger, specifice perioadei de iarnă.

In ianuarie avem un semnal că vor fi temperaturi minime sub cele normale, în nord și centru. Poate fi îngrijorător pentru că în ianurie sunt de obicei temperaturi -30 de grade”, spune meteorologul Florinela Georgescu, în cadrul unei conferințe la ministerul de interne în care autoritățile au raportat dacă sunt pregătite de iarnă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS