Confidenţialitate

Peste 170 de ucraineni s-au angajat în România. În țară sunt peste 2000 de joburi disponibile pentru ei | AUDIO

Peste 170 de ucraineni și-au găsit deja un loc de muncă în România, prin intermediul agențiilor de ocupare a forței de muncă. Lor li se adaugă alte sute de ucraineni care au apelat direct la angajatori și acum merg zi de zi la lucru. La nivel național, sunt peste 2000 de locuri de muncă disponibile pentru ucrainenii refugiați din calea războiului, au menționat, la Europa FM, reprezentanții Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă.

De la o zi la alta, crește numărul ucraienilor care își găsesc loc de muncă în țara noastră, iar agențiile de profil se așteaptă ca numărul solicitărilor pentru angajare să crească în perioada următoare.

Corina Scarlat, purtător de cuvânt al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă a spus, la Europa FM, câți ucrainenii ajunși în România s-au angajat până acum și în ce domenii: „Sunt 174 de persoane ocupate prin intermediul serviciilor oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă și sunt înregistrate în evidențele noastre 239 de persoane. Au fost angajatori care aveau reprezentanțe și în Ucraina și atunci persoanele respective au putut fi angajate automat pe aceleași meserii pe care le desfășurau acolo. Într-adevăr au fost în servicii, restaurante, comerț”.

Foarte mulți angajatori au anunțat că sunt dispuși să angajeze ucraineni. La nivel național sunt peste 2000 de locuri disponibile.

„Sunt de la ajutor de ospătar, lucrători în bucătărie, programator, în industria textilă, muncitori necalificați. Sunt multe activități, domenii în care pot lucra persoanele care provin din această zonă”, a adăugat Corina Scarlat.

Cartea de identitate sau pașaportul sunt obligatorii pentru angajare. Iar în locul actelor de studii, poate fi completată o declaratie pe proprie răspundere.

„Da o declarație pe proprie răspundere că îndeplinesc condițiile de calificare profesională și experiență în activitate necesară ocupării locului pe care urmează să fie încadrat. Nu au antecedente penale”, a mai spus Corina Scarlat.

Pentru anumite profesii, cum ar fi cea de medic, notar sau avocat, prezentarea actelor de studii este însă obligatorie.

Sursa foto: Unsplash / Van Tay Media

Citește și: Primele semnale reale că Rusia și Ucraina ar ajunge la un acord. Ambele părți confirmă progresul negocierilor pentru pace

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.