Confidenţialitate

Daniel Cain: Ar trebui să nu mai filtrăm totul prin prisma interesului național și a decuplării de la spațiul european | AUDIO

1 Decembrie sau Ziua Națională a României, sărbătorită în țară cu parade și ceremonii militare, în vremuri în care subiectul principal al zilei este – de aproape doi ani – COVID-19. Dar ce înseamnă mândria de a fi român și în ce măsură mai putem invoca trecutul pentru a ne justifica mândria națională? Daniel Cain – cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și cadru didactic asociat la Universitatea din București – răspunde acestei întrebări în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM. Daniel Cain are și un mesaj pentru tinerii din România.

Ne despart doar câteva ore de ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, care în, ciuda pandemiei de coronavirus, în 2021 se celebrează cu parade și ceremonii militare, dar cu respectarea regulilor și măsurilor de siguranță.

Daniel Cain, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române și cadru didactic asociat la Universitatea din București, a fost invitatul lui Marcel Bartic în emisiunea Piața Victoriei, la Europa FM.

Daniel Cain a spus în ce măsură mai putem invoca trecutul pentru a ne justifica mândria națională

„Ar trebui, totuși, să depășim acest spațiu încorsetat în care totul este filtrat prin prisma interesului național și a decuplării de ceea ce se întâmplă în spațiul european”, a spus Daniel Cain.

Mesajul lui Daniel Cain pentru tinerii români

„Cei care au căzut atunci erau oameni ca și noi, aveau aceleași gânduri, erau puși în mișcare de aceleași idei, aceleași nevoi. Deci nu este o lume abstractă, care s-a întâmplat undeva, cândva și fără niciun fel de conexiune cu noi”, a transmis Daniel Cain.

Citește și: Alba Iulia: 500 de militari, jandarmi și polițiști au participat la repetiția generală pentru parada de 1 Decembrie | AUDIO