Daniel Barbu, despre meseria de politician vs. cea de militar: A fost o simplă metaforă

Senatorul ALDE Daniel Barbu a declarat, luni, că regretă dacă ”a lezat sensibilitatea cuiva” atunci când a spus că meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât cea de miner și mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan.

Daniel Barbu a declarat la Digi 24 că nu a vrut să jignească pe nimeni și susține că declarația sa a fost ”o simplă metaforă”.

În plus, a precizat că “valul de violenţă verbală şi de atitudine, de ameninţări fizice” care i-au fost adresate după afirmațiile sale confirmă faptul că “e riscant să fii politician”. Cât despre reacțiile unor militari, Daniel Barbu a declarat că sunt “inacceptabile pentru o societate civilizată, raportate la o simplă metaforă”.

“Evident că politicienii nu-şi riscă viaţa. N-am vrut să lezez sensibilitatea cuiva, am vrut să atrag atenţia asupra unei probleme şi, ca să spun aşa, s-a vădit că am avut dreptate. Valul de violenţă verbală şi de atitudine, de ameninţări fizice care mi-au fost adresate confirmă faptul că e riscant să fii politician”, a declarat Daniel Barbu.

“Evident că era o metaforă, puteam să spun un teatru de război. Am spus Afganistan, un soldat, n-am spus un soldat român, sunt şi talibani acolo, sunt soldaţi în multe uniforme… Era o simplă comparaţie pentru a arăta că există riscul de a-ţi pierde reputaţia. Eu însumi am fost agresat violent de o hoardă de aşa-zişi manifestanţi. Eu, personal, mi-am riscat viaţa, în Bucureşti, în anul 2013, fără ca cineva să sancţioneze agresiunea la care am fost supus”, a mai declarat Daniel Barbu.

Vineri, la Liga Aleșilor Locali ai ALDE, Daniel Barbu a spus că ”meseria de politician este cea mai grea, mai grea decât meseriile cele mai periculoase, precum mineritul şi a adăugat că este mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan, pentru că spaţiul public a devenit un fel de teatru de operaţiuni în care orice ales local sau naţional îşi riscă libertatea, sănătatea, în fiecare zi”.

 

Ulterior, mai mulți militari l-au criticat pe Daniel Barbu pentru aceste afirmații. Unul dintre aceștia este și Marius Apostol, preşedintele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi, rănit grav în Afganistan de un dispozitiv explozibil improvizat.

“Îi ofer o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citeşte de fiecare dată când ieşim din bază. Acolo Dumnezeu ştie dacă te mai întorci sau nu. Mi se pare incredibilă comparaţia”, a spus Marius Apostol, pentru news.ro.

Florin Valea, veteran cu trei misiuni în Afganistan, a scris sâmbătă un mesaj dur pe Facebook.

 

“Am participant la trei misiuni în Afganistan, domnule Daniel Barbu. Ştiţi ce se află în acele cufere metalice care s-au întors din Afganistan? Nu sunt şpăgi sau comisioane care circulă în cercurile dumneavoastră, sunt trupuri de militari care au plecat în Afganistan pe o diurna egală cu 40% din diurna unui politician. Ochelarii dumneavoastră ar merita să fie striviţi de bocancul plin de praf al unui soldat. (preferabil să-i aveţi pe nas)” a scris Florin Valea.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS