Dăncilă: Iohannis şi PNL insistă să instaleze o echipă improvizată

Șefa Partidului Social Democrat susține că președintele Klaus Iohannis și Partidul Național Liberal insistă să instaleze la Palatul Victoria o echipă improvizată.

Viorica Dăncilă a invocat faptul că 3 dintre ministeriabili au fost respinşi la audierile în comisiile parlamentare de specialitate.

Premierul destituit acuză, totodată, că liberalul Ludovic Orban și echipa sa au prezentat un program de guvernare care nu are legătură cu priorităţile românilor.

„Ne aflăm în faţa unei premiere în sens negativ, prin faptul că se cere Parlamentului votul de învestitură pentru o echipă din care nu mai puţin de trei dintre miniştrii desemnaţi au fost respinşi la audierile în comisiile de specialitate. Chiar dacă regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede ca avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată cu privire la potenţialul miniştrilor propuşi de a gestiona portofoliul la care aspiră”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Am toată încrederea în evaluarea comisiilor de specialitate şi consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniştri propuşi pentru portofolii importante, mă refer la Finanţe, Muncă, Dezvoltare regională, ar fi trebuit să îi dea de gândit domnului Orban şi să vină cu alte propuneri”, a adăugat liderul PSD.

Parlamentarii s-au reunit, luni după-amiază, în ședință comună de plen, pentru a supune la vot învestirea echipei guvernamentale propuse de liberalul Ludovic Orban.

Pentru a putea fi învestit, cabinentul are nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Ludovic Orban a estimat, duminică, că va obține între 237 și 243 de voturi la învestirea Guvernului, în plenul reunit de luni.

Liderul PNL a adăugat că, în ciuda boicotului anunțat de PSD, are încredere că Guvernul său va obține voturile necesare învestirii.

„După datele pe care le avem astăzi estimarea noastră este că putem obține între 237 și 243 de voturi. După discuțiile pe care le-am purtat, după analiza prezenței, maia ales în grupurile parlamentare, sunt încrezător, în ciuda boicotului rușinos al PSD, pe care nu îl înțelegem. E un mod urât de a ieși din scenă. În ciuda boicotului am încredere că vom reuși mâine. Nu pot să accept ca PSD să facă evaluarea candidaților pe care i-am propus pentru fiecare fiecare Minister în parte”, a spus Ludovic Orban, duminică.

Liderul Pro România, Victor Ponta, a anunțat că cei 32 de aleşi ai formaţiunii ar putea merge la ședință ca să sigure cvorum pentru învestirea noului guvern, dacă Ludovic Orban îi înlocuiește pe cei 3 miniștri respinși în comisiile parlamentare de specialitate.

Anterior, liberalii au respins această variantă, considerând că cei 3 (Florin Cîțu, propus la cârma Finanțelor, Ion Ștefan, nominalizat pentru Ministerul Dezvoltării și Violeta Alexandru, propusă la conducerea Ministerului Muncii) sunt victime ale răzbunării politice.

Cabinetul Orban îi mai include pe Raluca Turcan (vicepremier), Marcel Vela (Interne), Bogdan Aurescu (Externe), Cătălin Predoiu (Justiție), Nicolae Ciucă (Apărare), Virgil-Daniel Popescu (Economie, Energie și Mediul de Afaceri), Lucian Bode (Transporturi, Infrastructură și Comunicații), Nechita-Adrian Oros (Agricultură), Costel Alexe (Mediu, Ape și Păduri), Marcel Boloș (Fonduri Europene), Victor Sebastian Costache (Sănătate), Cristina Monica Anisie (Cercetare), Bogdan Gheorghiu (Cultură) și Marian Ionuț Stroe (Tineret și Sport).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS