Dăncilă către Iohannis: „Vă voi invita la ședințele de Guvern dacă voi considera necesar”

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, care a anunțat marți că va merge la ședințele de guvern, că are toată deschiderea, atunci când e vorba despre subiectele prevăzute de Constituție, iar în „alte situații” va lansa invitația dacă o va considera necesară.

”Am luat notă cu satisfacție de declarațiile dumneavoastră recente prin care admiteți, în sfârșit, că este necesar să colaborăm pentru România. De asemenea, salut faptul că ați răspuns apelului meu de colaborare politică pentru asigurarea, de către România, a unei bune președinții a Consiliului Uniunii Europene. Referitor la solicitarea dumneavoastră, prin care invocați prerogativele conferite de art.87 din Constituția României, privind primirea agendei de lucru a fiecărei ședințe a Guvernului, vă informez că Guvernul României transmite, de fiecare dată, pe site-ul propriu, agenda de lucru a ședințelor Guvernului, împreună cu proiectele de documente de politici publice, proiectele de acte normative sau alte documente, precum și documentele însoțitoare respective, documente ce pot fi consultate de orice persoană”, se arată în scrisoarea transmisă de Viorca Dăncilă președintelui.

Viorica Dăncilă menționează și situațiile în care îl așteaptă pe președinte la ședințele Executivului.

„În cazul în care pe agenda ședinței Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la “probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice”, în conformitate cu textul constituțional invocat, vă vom semnala acest lucru și vă asigur de toată deschiderea în situația în care veți decide să participați la ședința de Guvern. De asemenea, în cazurile subsumate de textul constituțional sintagmei ”alte situații”, caz în care este la latitudinea prim-ministrului invitarea Președintelui României (”Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului (…) la cererea primului ministru, în alte situații”), vă voi adresa, cu celeritate, invitația de a participa la ședința de Guvern, dacă voi considera necesară participarea dumneavoastră. În încheiere, vă asigur, domnule președinte, de cunoașterea, de către Guvernul României, a obligației de loialitate constituțională care impune, deopotrivă Guvernului și Președintelui României, precum și oricărei autorități publice, respectarea competențelor constituționale, fără asumarea unor prerogative care excedează cadrului constituțional și legal”, se mai arată în documentul citat.

Președinte Klaus Iohannis a declarat, marți, că va participa la ședințele de guvern, ca urmare a ”dorinței premierului de colaborare”. El a mai spus că o OUG pe amnistie și grațiere ar fi ”o eroare foarte gravă pentru România”.

„Am solicitat agenda. Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru președinție . Chiar dacă suntem pregătiți lucrurile nu sunt deloc simple. De de altă parte, am constat din partea dna premier o dorință de colaborare, ca să zic așa. În repetate rânduri, m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi participa la ședințele de guvern.”, a declarat Klaus Iohannis.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS