Confidenţialitate

Președintele Iohannis:„Voi merge la ședințele de Guvern. O OUG pentru amnistie ar fi o eroare gravă”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți dimineață că va merge la şedinţele de Guvern, după ce a constatat “o dorinţă de colaborare” din partea prim-ministrului Viorica Dăncilă.

“Am solicitat agenda (şedinţei de Guvern – n.r.). Cred că trebuie să vedem lucrurile un pic în perspectivă. Ne pregătim pentru preşedinţie (a Consiliului UE – n.r.) şi, chiar dacă suntem pregătiţi, lucrurile nu vor fi absolut deloc simple. Pe de altă parte, am constatat din partea doamnei premier o dorinţă de colaborare, ca să zic aşa, în repetate rânduri m-a invitat să colaborăm. Iată că voi colabora. Voi merge la şedinţele de Guvern”, a precizat Klaus Iohannis, la Viena, unde participă la Forumul la nivel înalt Europa – Africa.

Întrebat despre posibilitatea adoptării unei OUG pe tema amnistiei și grațierii, președintele a spus că o astfel de ordonanță ar fi o eroare foarte gravă pentru România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis luni o scrisoare prim-ministrului Viorica Dăncilă, prin care îi solicită agenda de lucru a fiecărei şedinţe a Guvernului, informează Administraţia Prezidenţială.

Gestul președintelui a venit în contextul în care, după ultimul discurs al liderului PSD, Liviu Dragnea, a devenit o posibilitate tot mai mare adoptarea unei ordonanțe de urgență privind amnistia și grațierea.

Reamintim, Presedintele Klaus Iohannis a mai participat în ianuarie, anul trecut, la o şedinţă a guvernului Grindeanu în care era așteptat să se discute o ordonanță de urgenţă pentru graţierea unor categorii de infractiuni, dar si pentru redefinirea până aproape de dezincriminare a unor infracţiuni.

Ședința avea loc în contextul masivelor proteste de stradă împotriva OUG 13.

Potrivit Constituției, preşedintele are dreptul să prezideze şedinţele de Guvern, în anumite circumstanţe.