Dâmbovița : Mai mulți părinți de etnie romă se plâng că școala unde învață copiii lor nu le permite acestora să învețe limba maternă

Mai mulți părinți de etnie romă din județul Dâmbovița se plâng că școala unde învață copiii lor nu le permite acestora să învețe limba maternă, deși legislația prevede clar acest drept.

Recent, reprezentanții Școlii gimnaziale din Vizurești ar fi încercat, prin diverse metode, să-i determine pe părinți să renunțe la aceste cereri. Reprezentanții Ministerului Educației vor merge în control la această școală.

Problemele au început încă de anul trecut, când la școala Gimnazială din Vizurești, județul Dâmbovița au fost depuse peste 100 de cereri pentru studierea limbii romani. Școala nu le-a dat curs pe motiv că începuse deja anul școlar, iar documentele nu au fost depuse personal de părinți, ci de o asociație, care le adunase de la aceștia.

Pentru a se asigura că nu vor păți la fel, iar copiii lor vor putea studia, din toamnă, limba romani, mai mulți părinți au depus cereri încă de luna aceasta. S-au plâns însă că au fost tratați cu dispreț și lăsați să aștepte la uși, după cum reiese dintr-o înregistrare publicată de internet.

Într-o altă înregistrare, apare o reprezentantă a școlii care le spune părinților că elevilor le vor fi tăiate din orele de română, dacă vor studia limba romani, ceea ce nu este adevărat.

În tot acest scandal, ar fi intervenit și primarul din Vizurești, spun unii părinți. Aceștia povestesc că edilul i-ar fi amenințat că le demolează casele sau diverse construcții din curte care n-au autorizație, dacă nu își retrag cererile.

Două abuzuri se comit în această situație, a spus la Europa FM Gelu Duminică, sociologul care a făcut public acest caz:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până la această oră, reprezentanții Școlii din Vizurești nu au putut fi contactați.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS