Confidenţialitate

Dacian Cioloş schimbă patru miniştri: Adrian Curaj, Marius Bostan, Dan Stoenescu, Dan Costescu

Mircea Dumitru, Sorin Buşe, Maria Ligor, Dragoş Tudorache vor fi noii miniştri de la Educaţie, Transporturi, Românii de pretutindeni, respectiv Comunicaţii.

Premierul Dacian Cioloş a anunțat remanierea echipei guvernamentale şi va transmite preşedintelui Klaus Iohannis propunerile sale.

Profesorul universitar Mircea Dumitru e nominalizat pentru portofoliul de ministru al Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Petru Sorin Buşe ar urma să preia postul de ministru al Transporturilor.

Maria Ligor au urma să fie ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.

Portofoliul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională va fi preluat interimar de şeful Cancelariei primului-ministru, Dragoş Tudorache.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Dacian Cioloş şi-a motivat decizia de înlocuire a ministrului Educaţiei, Adrian Curaj, prin faptul că şi-ar fi dorit o activitate “mai accelerată” a pregătirii intrării în atribuţii a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi a întregului proces de clarificare a situaţiei plagiatelor.

Dacian Cioloş a spus că îşi doreşte “mai multă consistenţă” pe partea de învăţămînt preuniversitar.

La Ministerul Educaţiei, şi acolo lucrurile au progresat chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţămînt universitar s-au întâmplat multe lucruri bune, îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar.

Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a CNATDCU şi a întregului proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele pentru că, dincolo de persoane, atîta vreme cît planează suspiciuni asupra sistemului doctoral ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general”, a explicat şeful Executivului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cu doar cîteva minute înainte ca prim-ministrul să anunțe această remaniere, ministrul Transporturilor anunțase că demisionează.

Ieri, Dan Costescu a stârnit agitație cînd a afirmat că transportul pe calea ferată e “un serviciu de lux”.

La rîndul său, Marius Bostan declara săptămîna trecută că învățămîntul gratuit ar fi “o reminiscență a perioadei comuniste”.

Copreşedinta PNL Alina Gorghiu  a declarat că ”împrospătarea de sînge” din cabinet este ”de bun augur”.

Niciodată o schimbare nu se face cînd lucrurile merg bine şi atributul remanierii este al primului-ministru (…) Găsesc de bun augur această schimbare şi împrospătare de sînge în Executiv şi am mari speranţe că viitorii miniştri vor funcţiona la parametri optimi”, a spus doamna Gorghiu.

Ea s-a declarat convinsă că ”nimeni nu face schimbări de dragul schimbării, mai ales că au fost observaţii, şi în spaţiul public, privind ministrul Educaţiei”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cine sunt noii miniștri?

Noul ministru desemnat al Transporturilor, Petru Sorin Bușe, este un reprezentant al mediului de afaceri.

A lucrat în industria auto timp de peste 25 de ani.

Mircea Dumitru, propunerea premierului pentru ministerul Educaţiei, este profesor univeristar, rector al Universităţii din Bucureşti şi membru al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

A mai deţinut poziţia de rector al Universității din București în perioada 2011-2015 și a fost prorector între 2008 și 2011.

Mircea Dumitru ar urma să îşi preia mandatul după ce preşedintele Klaus Iohannis va semna decretul de numire a sa în funcţie şi după depunerea jurămîntului, cel mai probabil miercuri.

Domnul Dumitru a cerut modificarea legii privind verificarea plagiatelor, dar şi a celei care permite reducerea pedepsei deţinuţilor care scriu lucrări ştiinţifice.

În mandatul său Universitatea a constatat şi plagiatul lui Victor Ponta, premier la vremea respectivă.

Maria Ligor este diplomat de carieră din 1996.

Actualmente e ambasadoarea României în Canada și a deținut același post în Spania.

Era directoare generală pentru afaceri europene în Ministerul de Externe în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană,

În această calitate a lucrat la finalizarea negocierilor și la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare.