Maria Ligor, diplomat de carieră, este propusă pentru un post în Guvern

Noua propunere pentru preluarea portofoliului de ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, este diplomat de carieră din 1996.

În prezent este ambasadoarea României în Canada.

Doamna Ligor preluat postul de la Ottawa la sfârșitul lunii mai 2013. T

ot din 2013 este reprezentant permanent al României la Organizația Aviației Civile Internaționale.

Din ianuarie 2012 până în mai 2013 a fost ambasador cu însărcinări speciale – reprezentant special pentru promovarea democrației.

Din noiembrie 2012 este reprezentant al României în Consiliul Guvernatorilor și membru ales al Comitetului Executiv al Fondului European pentru Democrație (European Endowment for Democracy).

Între iulie 2006 și august 2011 a fost ambasadoarea României în Regatul Spaniei și Reprezentant Permanent pe lângă Organizația Mondială a Turismului.

Anterior, în perioada 2003-2006, a fost directoare generală pentru afaceri europene în Ministerul Afacerilor Externe, în timpul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană,

A lucrat la finalizarea negocierilor și la pregătirile pentru semnarea Tratatului de Aderare.

Maria Ligor a mai lucrat la misiunea diplomatică României pe lângă UE, la Bruxelles, la Ambasada României la Luxemburg, cu stagii la Parlamentul European și la Consiliul Europei, la Strasbourg.

Ea s-a specializat în afaceri politice și administrative europene la Colegiul Europei din Bruges, Belgia.

A studiat științele politice la Université Libre de Bruxelles și la Institutul European de la Geneva, după studii postuniversitare de Relații Internaționale la SNSPA, București și studii de inginerie la Universitatea Politehnică.

În 2004 a fost decorată cu Ordinul Național pentru Merit în grad de Cavaler, iar în 2007 a primit Ordinul pentru Merit Diplomatic.

În 2010 a primit Crucea Casei Regale a României, înmânată de MS Regele Mihai și Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena, acordat de Patriarhul României.

În 2012 a primit Marea Cruce a Ordinului Isabel la Catolica, ordin conferit de Regele Spaniei.

Vorbeşte fluent limbile engleză, franceză şi spaniolă şi are cunoștințe de italiană.

S-a născut la Bucureşti, în data de 1 ianuarie 1967.

Este căsătorită şi are o fiică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS