Confidenţialitate

Curtea Internațională de Justiție: Rusia trebuie să suspende imediat operaţiunile militare

Curtea Internaţională de Justiţie (CPIJ), cel mai înalt tribunal al ONU, a cerut miercuri Rusiei să-şi suspende imediat operaţiunile militare din Ucraina, relatează AFP, Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

“Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a CIJ, al cărei sediu este la Haga.

Curtea Internațională de Justiție mai arată că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

În tot acest timp, președintele rus spune că operațiunea din Ucraina este un succes iar Moscova trebuie să se apere și nu va lăsa această țară să devină cap de pod pentru acțiuni agresive împotriva Rusiei.

Putin spune că nu intenționează să ocupe Ucraina iar sancțiunile Vestului sunt o strategie îndelung gândită pentru a slăbi Federația.

Potrivit agenției EFE, Rusia ar anunțat că este dispusă să organizeze un summit între Vladimir Putin și Volodimir Zelenski care să ducă la încheierea unui accord între cele două părți.

Turcia și-a exprimat disponibilitatea de a organiza această întâlnire. În presa rusă, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a negat informația.

Între timp, Ucraina și Rusia ar fi redactat o primă versiune a unui plan de pace, scrie Financial Times, citând 3 surse apropiate de discuții. Planul ar contine 15 puncte, printre care încetarea focului și retragerea trupelor rusești dacă Kievul își declară neutralitatea și acceptă o limitare a forțelor sale armate.

Înțelegerea despre care scrie Financial Times ar stipula ca Ucraina să renunțe la ambițiile sale de a adera la Alianța Nord Atlantică și să promită că nu va găzdui baze militare sau armament în schimbul protecției din partea unor aliați precum Statele Unite, Marea Britanie sau Turcia.

În schimb, Ucraina cere Rusiei „garanţii de securitate absolute” şi ca semnatarii să se angajeze să intervină de partea Ucrainei în cazul unei agresiuni.

Citește și: Volodimir Zelenski, discurs în fața Congresului SUA: „Amintiți-vă de Pearl Harbor, de 11 septembrie 2001. Noi trăim asta în fiecare zi” | VIDEO