Confidenţialitate

Carantina instituită prin ordin al ministrului Sănătății, neconstituțională | AUDIO

Carantina instituită prin ordin al ministrului Sănătății este neconstituțională, potrivit deciziei de azi a CCR.

Curtea Constituțională a decis că este neconstituțională instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor.

Decizia CCR vine după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea cu privire la Ordonanța de urgență a Guvernului nr.11/2020 care prevede carantina pentru persoanele care vin din zonele afectate de pandemia de coronavirus.

„În cazul epidemiilor/pandemiilor sau situațiilor de urgență de sănătate publică internaționale declarate de Organizația Mondială a Sănătății, dacă exista un risc iminent pentru sănătatea publică, cu respectarea Regulamentului sanitar internațional (2005), la propunerea Grupului tehnic de experți ai Ministerului Sănătății, ministrul sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate, ca măsură de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor”, se arată în articolul atacat la CCR.

Pe de altă parte, Guvernul poate instaura și prelungi starea de alertă fără a avea nevoie de încuviințarea Parlamentului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Cristian Citre