Confidenţialitate

”Cumințenia Pământului”, sculptată în zăpadă la Galați

O replică mai puțin obișnuită a celebrei sculpturi a lui Constantin Brâncuși a apărut printre blocurile dintr-un cartier periferic al Galațiului.

”Cumințenia Pământului”, sculptată integral în zăpadă, alături de bustul poetului Mihai Eminescu, a scos din anonimat zona de blocuri, mohorâtă și cenușie.

Cele două opere de artă din zăpadă au fost realizate de un locatar din Micro 21. Petre Darie (FOTO), pe numele lui, are 75 de ani și este pasionat de desen și sculptură.

Până să iasă la pensie, el a lucrat ca tehnician la o fabrică de mobilă, însă pasiunea de a sculpta în zăpadă vine de peste 35 de ani. El i-a povestit corespondentei Europa FM, Ema Turcu:

”Era fata mea la grădiniță, e mult de atunci. M-am tot gândit ce să fac din zăpada asta multă și înghețată. Și mi-a venit ideea să fac bustul lui Mihai Eminescu. Este cel mai mare poet al românilor și am vrut să îl omagiez cumva, dar nu mă prea pricep la vorbe. Așa că am făcut ce știu eu mai bine. L-am sculptat în zăpadă. Și am făcut asta în fiecare an când a fost zăpadă suficientă. Vecinii m-au privit la început curioși, apoi, când au văzut ce a ieșit, au început să mă ajute cu căratul zăpezii, cu unelte, cu încurajări”, spune Petre Darie.

Anul acesta, în premieră, Petre Darie a făcut din zăpadă și o replică a ”Cumințeniei Pământului”, sculptura de renume a lui Constantin Brâncuși.

”Am văzut că este așa de popularizată această sculptură și au fost atâtea controverse legate de ea că m-am gândit să încerc să o fac din zăpadă. Și vedeți ce a ieșit. Nu am scris nimic pe ea, fiindcă vreau ca oamenii care trec pe lângă ea să se întrebe ce este, să caute, să se gândească. Nu am făcut-o să o donez, dar o dau gratis guvernanților că n-au reușit să aducă această valoare în țară”, a mai spus, cu umor, Petre Darie.

La următoarea zăpadă serioasă, el se gândește să sculpteze și un bust al marelui povestitor Ion Creangă, însă Mihai Eminescu va rămâne marea sa pasiune.