Confidenţialitate

Cum va sfârși Vladimir Putin? „Dacă trece de linia roșie, Occidentul ar putea spune că trebuie eliminat pericolul” | VIDEO

Vladimir Putin, președintele Rusiei, împlinește vineri – 7 octombrie 2022 – vârsta de 70 de ani. Televiziunea de stat din Rusia transmite că mișcarea de contraofensivă a ucrainenilor a fost planificată pentru a „distruge” aniversarea liderului de la Kremlin. „E clar că azi și mâine vor fi două zile foarte intense, iar inamicii vor ataca din toate direcțiile. Scopul lor este să distrugă aniversarea președintelui Rusiei”, a declarat la Rossiya 1 Vladimir Soloviev, un susținător loial al lui Vladimir Putin, citat de BFM TV. Însă care ar putea fi sfârșitul domniei lui Vladimir Putin? Politologul Armand Goșu este invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM și ne răspunde la această întrebare.

Armand Goșu, despre discursul lui Joe Biden pe tema unui atac nuclear

„Poziția președintelui american trebuie luată foarte în serios când a spus că suntem mai aproape ca niciodată de o criză de anvergura celei din 1962, mai aproape ca niciodată de un război atomic. Înseamnă că lucrurile chiar stau rău. Sunt mai mult decât amenințătoare pentru întreaga lume”, a explicat politologul Armand Goșu la Europa FM.

„Acesta este subiect de dezbatere în Rusia din 30 septembrie până azi, din momentul în care Putin a declarat că acele regiuni în care parțial s-au făcut acele pseudo-referendumuri sunt anexate de Rusia – acesta este principalul subiect: Putin va lovi cu nucleara în Ucraina sau nu? Și aici apar tot felul de cercetători, tot felul de analiști, tot felul de fizicieni atomiști și vin explicațiile: ce înseamnă, cu ce ar putea lovi”, a mai spus politologul Armand Goșu.

„Se discută foarte serios, cu oameni extrem de competenți. Vorbesc despre o presă rusă de opoziție care face emisiuni în străinătate. Nu vorbesc despre presă moscovită – principalii propagandiști ai Kremlinului amenință cu bomba nucleară”, a adăugat Armand Goșu.

Care sunt cele două posibile scenarii?

Scenariul 1

„Sunt scenarii potrivit cărora Putin nu ordonă deocamdată pentru că dacă ar ordona el riscă ca ordinul lui să nu fie executat. Este un lanț de comandă complicat. Adică nu este vorba despre Putin care apasă pe un buton și pleacă racheta dintr-un buncăr. Exclus așa ceva. Acolo e dă comanda și mai sunt încă patru niveluri. În total sunt cinci niveluri care trebuie să confirme comanda:

  • Putin;
  • Ministrul Apărării;
  • Șeful Statului Major;
  • Comandantul trupelor strategice;
  • Cel de la unitatea respectivă care execută comanda pentru care trimite ordin.

„Acest lanț de comandă poate să nu funcționeze în cazul lui Putin”, a mai spus Armand Goșu.

Scenariul 2

„Dar este alt scenariu în care funcționează acest lanț de comandă, se dă comanda până jos și pentru a lovi. Aici poate să fie rachetă, poate să fie avion, poate să fie inclusiv încărcătură de piesă de artilerie, adică un obuz de artilerie mare poate să aibă încărcătură atomică nucleară, dar poate că nu funcționeză și atunci am mai avut cazuri în care racheta s-a întors și a lovit baza de la care a fost trasă”, a mai explicat Armand Goșu.

Sfârșitul lui Vladimir Putin

„În tipul acesta de regimuri politice, populația nu contează. Dorința ei, nu știu… poate să iasă în stradă să creeze un context favorabil pentru o echipă care să dea lovitura de stat. Asta așteptăm… Problema este că Putin și-a pregătit cu mult înainte acest război. A curățat societatea de orice posibil lider al opoziției care în momentul acesta ar fi putut să conducă o opoziție împotriva războiului. Nici în anturajul lui nu există alternativă.

El, din cauza acestei pandemii de COVID, în ultimii doi ani s-a înconjurat de foarte puțini oameni loiali, oameni care gândesc exact ca el. Nu există părere alternativă, nu există analiză alternativă. El acum este șocat oarecum că realitatea nu ia forma pe care el o pretinde că ar trebui să o ia”, a explicat Armand Goșu.

„Nu-i garantează nimeni lui Putin că în momentul în care face acest pas el personal nu devine o țintă a Occidentului pentru că în momentul acela el deja devine mult prea periculos și există riscul să depășească acestă linie roșie… Adică eliminarea fizică a lui Putin ca răspuns la un atac nuclear. În momentul în care el a trecut această linie, atunci Occidentul ar putea să spună că are mână liberă și trebuie eliminat acest pericol”, a explicat politologul Armand Goșu.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Reacția României la discursul lui Vladimir Putin: „Referendumurile nu produc niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”