Confidenţialitate

Reacția României la discursul lui Vladimir Putin: „Referendumurile nu produc niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional”

Imediat după discursul susținut de liderul de la Kremlin în care anunță anexarea celor patru teritorii ucrainene – Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie – Klaus Iohannis, Guvernul României și Bogdan Aurescu au reacționat transmițând că acțiunile Rusiei sunt ilegale și nu vor fi recunoscute. Ministerul Afacerilor Externe a transmis că „Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora”.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe

„România condamnă în termenii cei mai fermi semnarea așa-ziselor „acorduri de intrare în componența Federației Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Aceste „acorduri” ilegale și ilegitime fac parte din seria de încercări ale Kremlinului de a-și justifica ocupația militară ilegală asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran și reprezintă o escaladare iresponsabilă a actualei situații.

Aceste acțiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internațional, iar România nu recunoaște validitatea acestora, în special în ceea ce privește operarea vreunei modificări în privința apartenenței teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina.

Ca și în cazul anexării ilegale a Crimeii și Sevastopolului, acțiunile Federației Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forței și reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii și norme de drept internațional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU. Federația Rusă acționează contrar tuturor responsabilităților pe care ar trebui să le îndeplinească, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, care este garantul păcii și securității internaționale.

România reamintește faptul că nicio achiziție teritorială bazată pe încălcarea dreptului internațional nu poate fi recunoscută și reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea Ucrainei, precum și pentru integritatea teritorială a acestui stat în granițele sale recunoscute internațional”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

Reacția lui Bogdan Aurescu

„Anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia, ilegală și ilegitimă, în urma referendumului și a agresiunii ilegale – trebuie să fie respinsă 100% de comunitatea internațională”, a transmis Bogdan Aurescu.

Reacția Guvernului României

„România continuă să sprijine Ucraina în lupta împotriva Rusiei de a anexa ilegal teritoriile ocupate. Condamnăm acțiunile iresponsabile ale Rusiei care u fac decât să saboteze pacea și securitatea”, a transmis Guvernul României.

Reacția președintelui României, Klaus Iohannis

„Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalți membri ai Consiliului European, o declarație comună în care respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.

Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaște și nu va recunoaște niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenței, a suveranității și a integrității teritoriale ale Ucrainei.

Cerem tuturor Statelor și organizațiilor internaționale să respingă această anexare ilegală. Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social și financiar Ucrainei”, a transmis Klaus Iohannis.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Vladimir Putin: „Oamenii din Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie devin cetățenii noștri pentru totdeauna” | VIDEO