Confidenţialitate

Cum se fac unele angajări la stat. Stenogramele din dosarul lui Chesnoiu, fost ministru la Agricultură: „Spune-i că te-am trimis io” | AUDIO

Fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, acuzat de procurorii anticorupție că a trucat un concurs de angajare, ar fi intervenit la președintele Agenției Funcționarilor Publici în cazul unui fost ofițer STS care nu luase notă de trecere, deși i se dăduseră subiectele.

Informațiile apar în referatul DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunității deputatului.

Pe vremea când se afla la șefia ministerului Agriculturii, Adrian Chesnoiu a cerut subiectele de concurs pentru mai multe funcții pentru a le da favoriților săi, susțin procurorii DNA.

Deși au știut ce vor avea de scris la examen, doar trei din cei patru candidați agreați au promovat. Dar și cel de-al patrulea a fost trecut la intervenția directă a ministrului, scrie G4Media care a consultat referatul DNA trimis la Parlament pentru ridicarea imunității lui Adrian Chesnoiu.

Potrivit stenogramelor, fostul ministru îi cere martorului denunțător să îi dea favoritului său 3 legi să le citească, să îi dea și subiectele după care revine și spune că trebuie lăsat să facă ce subiecte vrea el. Cu toate acestea candidatul nu a reușit să obțină punctajul minim:

“Dă-i domnule şi lui şapte, cel puţin şapte şi un pic, îi dăm şi noi. Că nu …nu tră’ să fie de zece. Şi te duci la Felix”. Spune-i că te-am trimis io. Spune-i: a prins o zi proastă băiatu’ acesta, na. Îl ştim de mult noi”, i-a cerut ministrul martorului denunțător.

Potrivit DNA, Chesnoiu ar fi cerut subiectele și pentru angajarea unui favorit de-al actualului ministru al Agriculturii, Petre Daea: „Crede-mă că-i ştiu cât dă proşti sunt. (…) Dacă le dai alea…ia zece. Nu să facă…Ia zece! Nu vreau zecele.”

Chesnoiu a demisionat din funcție după ce procurorii DNA au cerut ridicarea imunității sale.

Parlamentul a aprobat solicitarea DNA, iar Chesnoiu a fost pus sub urmărire penală pentru trucarea unui concurs de angajare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Citește și: Iași: Primarul Chirica, trimis în judecată pentru fals intelectual și abuz în serviciu