Confidenţialitate

Cum s-au adaptat unele țări europene la scumpirile din energie: Piscine închise, temperaturi reduse la bazine și mai puțin timp în saune

Din cauza preţurilor mari la energie, statele europene se văd nevoite să facă economie. Franța închide piscinele, Germania reduce temperatura în bazinele publice, iar în nordul continentului autoritățile recomandă oamenilor să nu mai petreacă mult timp la saună.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Europei, şi sancţiunile care au urmat au provocat o criză energetică de amploare, obligând mai multe ţări să încerce să facă economie la energie.

Aproximativ 30 de piscine publice şi-au închis, brusc, porţile în mai multe oraşe din Franţa, din cauză că societatea care le gestionează nu mai poate face faţă creşterii preţurilor la energie. Deseori încălzite cu gaze naturale, piscinele sunt instalaţii cu un consum mare de energie şi resimt din plin creşterea preţurilor.

Personalul a fost trimis în şomaj parţial.

Aproximativ 10% din cele 4.000 de piscine publice care există în Hexagon sunt gestionate de o companie şi nu direct de municipalitatea unde sunt amplasate.

Factura la energie pentru această companie de serviciu public a urcat de la „15 până la 100 de milioane de euro”, adică „întreaga cifră de afaceri anuală a societăţii”.

Începând din această vară, mai multe municipalităţi din Franţa au decis să reducă programul de funcţionare al piscinelor publice, sau au coborât temperatura la care este încălzită apa, în încercarea de a reduce o factură la gaze care a explodat.

În Germania, numeroase localităţi au anunţat că vor reduce temperatura apei în piscinele publice, cu unul sau două grade, la iarnă. La Berlin, a fost impusă o temperatură maximă a apei de 26 de grade, iar bazinele exterioare nu mai sunt încălzite de la sfârșitul lui august.

În Finlanda, o campanie naţională invită locuitorii să reducă cu un grad temperatura obişnuită a sistemului de încălzire în iarna care va veni şi, de asemenea, să scurteze perioada de tip petrecut la duş sau la saună.

Baia de aburi, la o temperatură de aproximativ 85 de grade Celsius, este o adevărată instituţie în Finlanda, unde sunt aproximativ trei milioane de saune la o populaţie de 5 milioane și jumătate de locuitori.

Citește și: Rusia: Livrarea de gaze prin Nord Stream 1 se reia dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse. Anatol Țăranu: „Cred că UE nu acceptă o asemenea soluție” | AUDIO

Foto: Shutterstock