
Tot mai mulţi unguri vin la cumpărături de weekend în magazinele din vestul României, după intrarea completă a țării noastre în Spațiul Schengen. Dacă în urmă cu mai mulți ani românii erau cei care mergeau la cumpărături în Ungaria, atrași de prețurile mai mici, creșterea TVA-ului din țara vecină a inversat situația. Ungurii caută în România în special produse alimentare de bază, carburanți și materiale de construcții, care sunt mai ieftine la noi. Pentru a se adapta noilor clienți, unele dintre marile magazine scriu numele produselor și în limba maghiară. În ianuarie 2025, rata anuală a inflației în Ungaria a ajuns la 5,7%, cea mai mare din UE. După Ungaria, România a înregistrat 5,3%.
Oraşul Pecica se învecinează cu oraşul ungar Bătania, de unde mulţi localnici au început să vină la cumpărături în ţara noastră, după ce au constatat că preţurile sunt mai mici cu până la 50%, în funcție de anumite oferte.
Maghiarii cumpără mai ales alimentele de bază, dar şi materialele de construcţii sau carburanţi.
În parcările magazinelor din Pecica sau chiar ale marilor magazine de construcții din Arad, zilnic sunt cel puțin câteva mașini cu numere de Ungaria.
Nu au vrut să fie filmați, dar ne-au spus de ce vin la cumpărături aici.
Terezia: „Ungaria acum are probleme mai mari cu inflația”
Terezia s-a născut în județul Arad, dar de ani de zile lucrează și trăiește în Ungaria. Acum, când vine să-și vadă familia, se oprește să umple și coșul de cumpărături cu produse cumpărate din Pecica.
Terezia: „Da, vin la familie în vizită și cu ocazia asta fac cumpărături mai mari, ca să zic așa, și să alimentez, bineînțeles”.
Ciprian Boițiu, reporter: Ce cumpărați în special din România când veniți?
Terezia: „Ca și alimente, de toate felurile, de la legume, fructe, cărnuri, pentru că aici de aia este mai ieftină, fiindcă TVA-ul este mult mai mic. Și alimentez, bineînțeles, la mașină, motorină și aia cu câteva sute de forinți, îi mai ieftină decât în Ungaria, la ora actuală”.
Reporter: Dar au fost vremuri când a fost invers, noi mergeam acolo după alimente și după benzină. De ce s-a întors roata?
Terezia: „Eu cred că din cauza inflației. Ungaria acum are probleme mai mari cu inflația”.
Máté: „Am văzut, de exemplu, că electronicele și materialele de construcție sunt mai ieftine aici”
Cu Máté am stat de vorbă în engleză, dar motivele sunt aceleași.
Reporter: De unde ați venit?
Máté: „Am venit de la aproximativ 50 de kilometri”.
Reporter: Din Ungaria?
Máté: „Da”.
Reporter: De ce?
Máté: „Doar pentru cumpărături și să vedem ce găsim aici. Eu nu am mai fost în această parte din România și, deoarece au deschis granițele, am decis să venim. Ne vom uita la produse alimentare. Am văzut, de exemplu, că electronicele și materialele de construcție sunt mai ieftine aici. Suntem foarte aproape de graniță, deci, desigur, există oameni care vin aici. Ăsta este unul dintre motivele pentru care am venit, pentru că unii prieteni ne-au spus că există oportunități frumoase aici, pentru cumpărături”.
Maghiarii nu vin la cumpărături doar în magazinele care aparțin de marile lanțuri internaționale, ci și la magazinele locale.
Proprietarul unui magazin din Pecica: „Am avut chiar clienți și de la 30-40 de km distanță de la graniță. Vin să-și facă cumpărăturile la noi”
Claudiu Ioan Iuga este proprietarul celui mai mare magazin independent din Pecica: „Foarte multe persoane din Ungaria vin să facă cumpărăturile, mai ales în timpul weekend-ului. Sunt multe persoane care lucrează aici, la noi, au găsit locuri de muncă în zona industrială a Aradului. În schimb, românii au găsit foarte mult și le place foarte mult piața imobiliară, pentru că prețurile la case sunt mult mai ieftine și taxele pe care le plătesc către statul maghiar sunt mult mai mici față de taxele pe care le plătesc către România. Se mută în partea maghiară, aproape de graniță și fac naveta și lucrează în partea românească. Au spus că au o economie foarte bună la coșuri de cumpărături. Am avut chiar clienți și de la 30-40 de km distanță de la graniță. Vin să-și facă cumpărăturile la noi”.
Primarul orașului Pecica, Petru Antal: „Vedem tot mai mulți cetățeni din Ungaria făcând cumpărături și în piață”
Creșterea interesului clienților din Ungaria pentru piața românească este confirmată și de autoritățile din Pecica.
Primarul orașului Pecica, Petru Antal: „În special locuitori din localitățile în apropierea frontierei din Ungaria vin tot mai des să facă cumpărături în orașul nostru. Dar în orice caz, în aceste două luni am observat un flux mai mare față de anii trecuți de cumpărători din Ungaria. De ceva vreme, economia Ungariei nu funcționează cum ar trebui și din acest motiv prețurile sunt mai mari și față de România, care este o diferență de vreo 20% la prețuri. Vedem tot mai mulți cetățeni din Ungaria făcând cumpărături și în piață”.
Oraşul Pecica are în vedere să înfiinţeze o linie de autobuz care să facă legătura directă cu Bătania, pentru a facilita accesul ungurilor la magazinele româneşti, dar şi pentru întărirea legăturilor dintre cele două comunităţi care sunt oficial înfrăţite din 1994.
În general, la cumpărături în România vin ungurii din apropierea graniței cu țara noastră, pentru că pe măsură ce distanța este mai mare, cresc cheltuielile cu transportul, iar diferențele de prețuri nu mai sunt atât de atractive.
Sursa foto: Shutterstock