Cum s-a desfăşurat primul concert AC/DC cu solistul Axl Rose – VIDEO

De la „Thunderstruck” la „Highway To Hell”, publicul portughez a descoperit în premieră mondială, sâmbătă seară, cum sună piesele celebrei trupe hard-rock AC/DC în interpretarea lui Axl Rose, solistul de la Guns N’ Roses, care îl înlocuieşte pe Brian Johnson, fostul vocal al trupei, acum suferind de serioase probleme auditive. Dacă unii s-au arătat dezamăgiţi, au fost şi spectatori pentru care vocea lui Axl Rose a sunat bine pe piesele consacrate de Brian Johnson, scrie News.ro.

„Mă bucur foarte mult să vă cunosc!”, a strigat în deschidere cântăreţul californian de 54 de ani, care a fost nevoit să cânte aşezat pe un scaun metalic special, ca urmare a unei fracturi recente la picior, purtând totuşi celebra sa pălărie cu bandană. Axl a susţinut spectacolul cu piesele din repertoriul AC/DC cu o voce sigură, dar bineînţeles cu tonalităţi uşor diferite de cele ale fostului vocalist, relatează AFP, într-un amplu reportaj preluat de presa franceză.

În deschiderea spectacolului au fost lansate focuri de artificii, iar trupa a intrat pe scenă în uralele fanilor care s-au înghesuit în Passeio Maritimo de Algès, o imensă piaţă în aer liber de pe malul râului Tejo din capitala portugheză, unde pot încăpea până la 60.000 persoane si care a fost arhiplină la ora concertului.

Pentru unii spectatori, precum Jesus Santos, 47 ani, venit din Madrid, „a lipsit ceva din sufletul pe care îl punea Brian Johnson”.

Campania de promovare a spectacolului a avut şi ea parte de un val consistent de nemulţumiri, soldate cu numeroase cereri de rambursare a biletelor cumpărate în avans (cifrele exacte nu au fost date presei), şi se pare că situaţia se va repeta şi la concertele următoare, din alte oraşe europene, motivul fiind această înlocuire neaşteptată a solistului, care a avut loc târziu, la mijlocul lui aprilie, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea turneului.

Se pare totuşi că prestaţia noului solist a cucerit o bună parte a fanilor AC/DC prezenţi la concert: „Chiar nu mă aşteptam să sune atât de bine. Mi-a plăcut foarte mult, a fost o mare surpriză!”, a exclamat Paula Marques, de 45 ani din Lisabona.

„Axl Rose a arătat mult respect pentru formaţie şi are şi vocea potrivită!”, a spus un alt fan, Paulo Dias, 48 de ani, venit din Caldas das Rainhas.

Cântăreţul a apărut, joi, într-un videoclip de promovare alături de Angus Young, co-fondator al AC/DC, şi de basistul Cliff Williams, promiţănd publicului portughez „un mare spectacol de muzică rock”.

Grupul a făcut repetiţii vreme de două săptămâni la Lisabona alături de noul vocalist. „La început a fost binişor, iar pe parcurs lucrurile s-au îmbunătăţit. Sper să termin măcar primul concert fără să fiu deja dat afară”, s-a autoironizat Axl într-un interviu dat revistei britanice NME.

Axl Rose mai are de susţinut alături de AC/DC o serie de 11 concerte programate în această perioadă în Europa, următorul având loc în Spania, la Sevilla, marţea viitoare.

Brian Johnson „este un mare cântăreţ, de aceea este o mare provocare pentru mine să cânt în locul lui. Încerc să fac asta şi pentru a-i aduce un omagiu, dar şi de dragul fanilor”, a declarat Axl vineri pentru postul de radio britanic BBC 6 Music.

„Am luat legătura cu el chiar în ziua în care am citit în presă despre problemele cu auzul”, a adăugat artistul.

În luna martie, medicii l-au avertizat pe fostul vocalist AC/DC că riscă să-şi piardă auzul dacă va continua să urce pe scenă.

Pentru Johnson, care face parte din AC/DC din 1980, după moartea fostului vocalist Bon Scott, a fost o lovitură foarte puternică. „Este momentul cel mai negru din toată viaţa profesională”, a declarat acesta.

Cunoscut pentru timbrul său vocal ascuţit şi pentru interpretările în care-şi forţa la maxim corzile vocale, cântăreţul de 68 de ani şi-a anunţat fanii că va continua totuşi să înregistreze în studiouri în perioada următoare.

Problemele lui Johnson cu auzul se înscriu într-o serie neagră de evenimente recente din viaţa grupului, care tocmai încerca să-şi revină după despărţirea de un alt membru legendar, unul dintre fondatori, chitaristul Malcolm Young, diagnosticat cu demenţă.

AC/DC a renunţat de curând şi la bateristul Phil Rudd, alt veteran al grupului, condamnat în luna iulie anul trecut în Noua Zeelandă pentru ameninţări cu moartea şi pentru posesie de droguri, şi care în prezent este în arest la domiciliu.

Pionier al genului hard rock, grupul a vândut peste 200 milioane de albume din anul 1973 până în prezent. Albumul „Back in Black” (1980) este în topul celor mai bine vândute albume din istoria muzicii.

AC/DC nu a precizat clar durata colaborării cu Axl Rose. De altminteri, nici Brian Johnson nu a exclus varianta revenirii pe scenă, dacă medicii îi vor permite.

La finalul turneului cu AC/DC, Axl Rose se va întoarce în America de Nord pentru a continua turneul trupei Guns N’ Roses, care va cuprinde 20 mari oraşe din Statele Unite, precum şi Toronto din Canada.