Cum ar trebui să se desfăşoare alegerile locale?

Mai sunt cinci luni până la alegerile locale, iar PNL cere guvernului Cioloș să pună mâna și să dea o ordonanță de urgență care să modifice legea electorală, așa încât să putem avea alegeri locale în două tururi de scrutin.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu au înțeles până acum, anul acesta ne vom alege primarii mergând o singură dată la vot. Dacă, de exemplu, sunt zece candidați la primărie va fi ales cel care adună cele mai multe voturi, chiar dacă nu reușește să adune mai mult de 15-20% din opțiunile electoratului. Am mai experimentat o dată acest sistem, cu rezultate dezastruoase în opinia mea, dar la alegerile pentru președinți de Consilii Județene.

Partidele mari, respectiv PNL și PSD sunt favorizate, șansele unui independent sunt reduse la minimum și acesta este motivul pentru care se poate suspecta că însuși PNL a votat alături de PSD această lege în Parlament, vara trecută. Acum, prin vocea doamnei Gorghiu, PNL cere guvernului Cioloș să extragă această castană din foc, o propunere care poate fi cel mult suspectată de populism, căci PNL ar avea, probabil, de pierdut în cazul în care legislația se schimbă cu cinci luni înainte de alegeri. Schimbare ce nu e însă una la îndemână nici chiar în cazul unei ordonanțe de urgență, căci Curtea Constituțională a decis că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri.

Recapitulând, guvernul Cioloș, și de fapt noi ca țară, avem de ales între două rele. Să lăsăm legislația electorală așa cum este, caz în care vom avea numeroși primari aleși fără suportul majorității populației din localitatea lor, sau să deschidem o cruntă controversă, modificând legislația electorală și regulile jocului, cu cinci luni înainte de alegeri.

Care credeți  că ar trebui să fie soluția aleasă de guvernul Cioloş? 

De ce credeți că au făcut liberalii, acum, această mișcare?