Confidenţialitate

Cum a reacționat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei la slujba de pomenire a lui Ion Antonescu

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a răspuns solicitării EUROPA FM și a comentat faptul că trei preoți au susținut o slujbă de pomenire pentru Ion Antonescu. Cei trei preoţi din Vaslui sunt cercetaţi penal după ce, la începutul lunii, au ţinut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război.

”Parohia în care a fost oficiat parastasul la care se face referire aparține de Episcopia Hușilor. Din acest punct de vedere, cei care pot oferi un răspuns adecvat, amănunțit și în bună cunoștință de cauză, sunt chiar reprezentanții acestei episcopii.
Dincolo de acest aspect conjunctural, se știe că un parastas este o slujbă de pomenire oficiată în cadrul privat al bisericii, în care cei prezenți, rude, cunoștințe sau urmași îndepărtați (comunitatea religioasă a celor vii) se roagă pentru iertarea păcatelor „celor adormiți” și pentru odihna sufletelor acestora, nu o ceremonie de elogiere publică sau de promovare post-mortem a cuiva. Nu aceasta e rațiunea unui parastas și nu asta înseamnă el.
Din punct de vedere liturgic, membrii parohiei, ai comunității religioase au datoria morală de a oficia parastase pentru ctitorii respectivului lăcaș de cult.
Dincolo de aceste evidențe de natură cultică, am putea adăuga că un om, cu cât a fost mai păcătos, cu atât mai mult are nevoie de rugăciunea celor în viață, a celor ce doresc să se roage pentru el, pentru iertarea păcatelor lui. În istoria creștinismului au existat sfinți care găseau în străfundurile bunătății și ale nădejdii lor nesfârșite puterea de a se ruga inclusiv pentru diavol”, a spus Vasile Bănescu, pentru Europa FM.