Confidenţialitate

3 preoți din Vaslui sunt cercetați penal: Au ţinut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu

Trei preoţi din Vaslui sunt cercetaţi penal după ce, la începutul lunii, au ţinut o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război. Procurorii fac cercetări in rem după ce au fost sesizaţi de reprezentantul special al guvernului pentru combaterea antisemitismului.

Slujba a avut loc la Biserica Sf. Parascheva din Vaslui, care ar fi fost ctitorită chiar de generalul Antonescu. Evenimentul a fost prezentat în presa locală drept un eveniment de excepţie.

Dosarul penal a fost deschis după ce Alexandru Muraru, reprezentant special al guvernului pentru combaterea antisemitismului, a sesizat poliția și procurorul general. Oficialul guvernamental a citat un reportaj realizat de o televiziune locală, potrivit căreia slujba a fost urmată de alocuțiuni elogioase la adresa mareşalului.

Procurorii fac “cercetări in rem, cu privire la promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.