Confidenţialitate

Cum a apărut tradiția bradului de Crăciun

Nimic nu-i mai frumos decât bradul de Crăciun care ne umple casa de sărbători. Dar de unde a apărut totuși ideea bradului de Crăciun?

Orașul Riga pretinde a fi avut primul brad de Crăciun din istorie. Iar obiceiul a de a se aduna în jurul bradului de Crăciun pare să fie moștenit din Germania, unde negustorii se strângeau în piață și aduceau un pom decorat. Prima apariție în literatură poartă semnătura lui Goethe, în ”SuferinȚele tânărului Werther”. Acesta ar fi găsit-o pe Lotta decorând bradul în duminica dinaintea Crăciunului.

În Statele Unite ale Americii, președintele Franklin Pierce a inaugurat primul brad de Crăciun în 1865 iar după apariția hârtiei de împachetat cadouri, în anii 1880, darurile, care până atunci erau agățate în pom, au început să fie puse sub acesta.

Primul brad de Crăciun iluminat electric datează din 1882, adica la doar trei ani după inventarea becului incandescent de către Thomas Edison.

În Marea Britanie, bradul de Crăciun a fost adus de prințul Albert în 1839, drept cadou pentu prințesa Victoria. Apoi, obiceiul s-a răspândit în intreg regatul. În Londra, un copac înalt de 30 de metri a fost instalat în 1896 – 20.000 de jucării au fost atunci împărțite copiilor săraci.

Dar poate unul dintre cele mai frumoase obiceiuri vine din Norvegia și datează din 1947. De atunci, Oslo trimite în fiecare an un brad la Londra, drept mulțumire pentru că a oferit găzduire familiei regale norvegiene și guvernului, după invazia germană.