Cum a ajuns italianul cu 8 clase să opereze în România – AUDIO

Un fals chirurg italian a operat în 5 clinici private fără a avea dreptul. Cazul, semnalat inițial de presă, a ajuns și în atenția Ministerului Sănătății, care nu i-a echivalat totuși studiile, în lipsa actelor care să le ateste.

Ministerul Sănătății i-a dat aviz italianului Matteo Politi, care a ajuns să opereze de zeci de ori în România, deși îi lipseau și cele mai elementare noțiuni de medicină.

”Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal, a avut o împuternicire avocațială, o doamnă avocat, am înțeles, și pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a mai anunțat că nu știe câți pacienți a operat respectivul bărbat sau în ce clinici și-a desfășurat ilegal activitatea.

“Sunt și alte țări care s-au confruntat cu acest tip de probleme, dar mă pune pe gânduri referitor la ceea ce spuneam despre faptul că și sistemul public și sistemul privat trebuie să aibă aceleași reguli de funcționare, de organizare, de raportare mai ales pentru că da, a operat în clinici private fără a avea dreptul de liberă practică, cu o parafă.

Dar parafa nu este suficientă să te poți angaja într-un spital, asta încerc să spun.

Sunt mai multe documente. Public sau privat. Modalitatea de concurs diferă pentru că la privat nu este nevoie să dai acel concurs, dar documentele pe care trebuie să le prezinți la angajare sunt identice”, a mai spus Sorina Pintea.

Matthew Mode (Matteo Politi, pe numele real) a fost condamnat în Italia pentru că a furat identitatea unui cunoscut medic și a pretins că este cardiolog, totuși în România el nu a fost oprit să opereze în mai multe clinici private.

Bărbatul cu doar 8 clase a susținut  că a absolvit prestigioasa Johns Hopkins University School of Medicine din SUA.

Detaliile investigației jurnalistice care a condus la expunerea falsului au fost prezentate marți, în Deșteptarea, de Cătălin Tolontan:

Alături de jurnaliștii de la Libertatea, Cătălin Tolontan a pornit pe urmele depistării chirurgului Matthew Mode, prezentat drept „unul din cei mai buni chirurgi plasticieni din SUA” de una dintre clinicile private unde acesta a lucrat în România.

FOTO: Libertatea

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS