Confidenţialitate

Cultivatorii de cartofi vor primi un ajutor de 200 de euro pe hectar, anunță Executivul | AUDIO

200 de euro la hectar vor primi cultivatorii de cartofi de la Guvern. Măsura este menită să ajute agricultorii să mențină o producție de cartofi care să permită renunțarea de importuri și să mențină prețul acestui produs cât mai accesibil. Un alt ajutor vor primi cultivatorii de struguri de masă.

Cartofii sunt printre produsele care s-au scumpit cel mai mult de anul trecut până acum. Cu aproape jumătate a crescut prețul unui kilogram de cartofi, arată cele mai recente date oficiale.

Prețurile mari la energie și gaze sunt printre cauze, spune ministrul agriculturii. Adrian Chesnoiu susține că ajutorul pe care îl vor primi acum agricultorii se va vedea și în prețul final al cartofilor:

„Sunt absolut convins că vom crește nivelul și vom menține nivelul de producție constant astfel încât să nu avem producție care să conducă la alte scumpiri.”

200 de euro pe hectar vor primi care cultivă cartofi  și care sunt obligați să comercializele minim 6 tone din producția proprie până la data de 29 noiembrie.

În plus, Adrian Chesnoiu spune că guvernul se va ocupa și să construiască depozite pentru cartofi:

„România își obține producția necesară practic în lunile spetembrie octombrie, dar lipsa spațiilor de depozitare face ca în perioada ianuarie-mai să recurgem la importuri.”

Un alt program adoptat azi este pentru cultivatorii de struguri de masă pentru care subvenția totală ajunge la 15 milioane de lei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Unsplash / engin akyurt