Confidenţialitate

CTP: În ciuda scăderii în sondaje, PNL va juca rațional în continuare | AUDIO

Gazetarul Cristian Tudor Popescu crede că PNL a scăzut în sondaje în primul rând din cauza epidemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, este de părere că în ciuda acestui declin, liberalii vor lua deciziile în continuare tot rațional, nu electoral, “pentru că așa vrea să se întâmple lucrurile președintele Iohannis”.

“Faptul că li s-a redus drastic libertatea de mișcare, și-au întrerupt munca, banii au fost din ce în ce mai puțini, toate astea n-aveau cum să ducă la creșterea popularității PNL.

Pe măsură ce s-a avansat în această stare de urgență, nemulțumirea oamenilor a crescut, în legătură pur și simplu cu situația.

Este de natură psihologică situația. De aici și încercările, unele dintre ele stridente, cum a fost ultima ieșire a președintelui Iohannis pe tema autonomiei Ținutului Secuiesc.

Aceste încercări ale președintelui sunt menite să mai dea niște oxigen PNL-ului”, este de părere Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Acesta mai crede că, în ciuda scăderii în sondaje și a faptului că în acest an vor fi două scrutine, PNL va alege să acționeze rațional și în continuare.

“În ceea ce privește evoluția PNL, totul depinde de ce se întâmplă după 15 mai. Indiferent de ce se va întâmpla după această săptămână, în care se vor vedea efectele sărbătorilor de Paști, oamenii nu mai au răbdare, frica de boală și de moarte s-a tocit și practic vor vrea să-și reia viața de dinainte. Vor dori să se întâlnească cu rude, prieteni, cunoscuți. Dacă PNL se va opune în continuare, va pierde și mai rău, chiar dacă sunt măsurile necesare și raționale.

Cred că Guvernul va juca rațional, pentru că așa vrea să se întâmple lucrurile președintele Iohannis. N-are cum să renunțe la atitudinea de până acum. N-are cum să promoveze laxitatea”, spune Cristian Tudor Popescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

PNL este în scădere, cotat cu 33% din intențiile de vot, iar PSD înregistrează o creștere ușoară, la 24,8%, potrivit Barometrului Europa FM realizat de IMAS în această lună. Pro România marchează o creștere, la 8,2 la sută, față de 5,8 procente luna trecută.

Pentru PNL este a treia lună de scădere, de la un maximum de peste 47% în luna ianuarie. PSD se menține în jurul a 25 de procente, în ultimele luni, după o scădere dramatică în vara anului trecut.

USR, al treilea partid ca pondere în preferinţele alegătorilor, e în scădere, creditat cu 10,8% din opţiunile de vot ale celor care au deja o opinie. Pentru USR, e o revenire la scorul din februarie, după ce, în martie, era plasat la 12,5%. Formațiunea Plus scade luna aceasta, la 5 procente, după un maxim de 6,5 procente înregistrat luna trecută.

UDMR crește la 5,5%, de la 4,5% luna trecută. ALDE e creditat cu 4,4%, iar PMP, cu 3,4 procente, sub pragul electoral.


Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM în perioada 6 – 24 aprilie, pe un eşantion de 1010 persoane şi are o marjă de eroare de 3,1%.