Confidenţialitate

Cronologia atacurilor care au lovit Marea Britanie în ultimii ani

Sângeroasa explozie care a zguduit Manchester Arena, soldată cu 22 morți și peste 50 de răniți, investigată drept ‘atac terorist’ de autorități, urmeză mai multor atentate ce au vizat Regatul Unit al Marii Britanii.

În urmă cu două luni, la 22 martie, un bărbat intră în mulţime cu vehiculul, pe Podul Westminster, peste Tamisa, în faţa Big Ben, înainte să înjunghie mortal un poliţist în faţa clădirii legislativului de la Londra. Atacul, revendicat de grupatea jihadistă Stat Islamic, s-a soldat cu cinci morţi, între care și o româncă.

La 5 decembrie 2015, un tânăr originar din Somalia, rănea cu un cuţit două persoane, între care una grav, la intrarea în staţia de metrou Leytonstone, în estul Londrei, la două zile după primele bombardamente ale aviație britanice pe frontul de război din Siria, vizând ținte ISIS.

În 2013, pe 22 mai, doi londonezi de origine nigeriană loveau cu maşina un militar în sud-estul Londrei, după care îl atacau cu un cuțit, încercând să-l decapiteze. Într-o înregistrare video, filmată imediat după agresiune, unul dintre criminali declaracă a vrut să-i răzbune pe ‘musulmanii ucişi de militari britanici’.

La 30 iunie 2007, o maşină încărcată cu butelii de gaz intra cu viteză în principalul terminal al aeroportului din orașul scoțian Glasgow, foarte frecventat la începutul vacanţei şcolare, fără să explodeze.

Cele mai sângeroase atacuri ce au îndoliat Marea Britanie rămân cele din 7 iulie 2005, când 4 explozii coordonate, comise la o oră de vârf de sinucigași, pe 3 magistrale de metrou şi într-un autobuz londonez, se soldau cu 52 de morţi şi 700 de răniţi. O grupare caresusținea că are legături cu rețeaua teroristă Al-Qaida revendica atunci atacurile.