Confidenţialitate

Criză acută de personal pe litoral înainte de începerea sezonului estival | AUDIO

Criză acută de personal pe litoral înainte de începerea sezonului estival. Potrivit agenților economici de la mare, ar fi nevoie de cel puțin 10.000 de persoane care să lucreze în hoteluri, restaurante și pe plajele amenajate din stațiuni. Nici măcar angajarea muncitorilor străini nu acoperă deficitul de personal din HoReCa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe litoral este perioada în care agenții economici se pregătesc pentru sezonul estival. Mulți dintre angajații din vara trecută au plecat către alte domenii. Până la minivacanța de 1 mai, când apar primii turiști, patronii trebuie să completeze echipele de lucru.

Ionuț Puznava este directorul unui hotel din Mamaia: „Ca și personal, avem nevoie de bucătari, ospătari, cameriste, recepționeri. Din toate ariile necesare de lucru în hotel”.

Vicepreședintele ANAT zona Sud Est, Cristian Bărhălescu, susține că nici cursurile de calificare în turism nu pot asigura forța de muncă pe litoral

„Este foarte greu să îi ținem pe piața din România pe tinerii absolvenți pe care în fiecare an e nevoie să îi pregătim să aibă un certificat de calificare”, a explicat Vicepreședintele ANAT zona Sud Est.

Soluția găsită de mulți hotelieri este angajarea de muncitori din Asia. Îi și fidelizează, angajandu-i permanent

„Noi avem 30 de persoane din Sri Lanka. Urmează să mai vină încă 20. Salariile au mers la fel, au mers și într-o vacanță acasă, în care li s-a plătit drumul, dus-întors. Li se oferă cazarea și mesele asigurate”, a explicat Lakme Bolat, manager hotelier în Mamaia și Eforie.

Salariile angajaților sezonieri pe litoral variază, în funcție de activitate, între 2500 și 5000 de lei, venit net, pe lună.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Protest la Carrefour: 7000 de angajați și-au exprimat nemulțumirile în România. 200 dintre ei, în București | AUDIO