Confidenţialitate

Criza migranților de la granița Polonia-Belarus: Comisia Europeană vrea ca oamenii să fie repatriați | AUDIO

În criza migranților de la granița dintre Polonia și Belarus, miniștrii de externe din G7, grupul celor mai dezvoltate economii ale lumii, condamnă Belarusul pentru că a organizat comasarea migranților. Autoritățile de la Varșovia spun că numărul de persoane care încearcă să treacă granița a crescut.

Mii de migranți rămân blocați în zona de frontieră, chiar dacă o parte dintre ei au fost duși într-un adăpost, după săptămâni la rând în care au dormit sub cerul liber.

Între timp, Comisia Europeană anunță că va începe negocierile cu autoritățile de la Minsk pentru repatrierea migranților în țările de origine.

Autoritățile din Belarus au deschis un adăpost temporar într-un centru de transport și logistică din apropierea vămii Kuznica, unde în ultimele săptămâni s-au adunat mii de migranți. Sunt oameni din Irak și Siria în special, care speră că vor ajunge în Polonia și de acolo către alte țări din Uniunea Europeană.

În imaginile prezentate de agenția națională de știri din Belarus, migranții, cu copii în brațe, stau pe saltele așezate pe podea și sunt înveliți cu pături groase. „Nu ne vom întoarce în Irak. E foarte rău acolo. De dragul viitorului copiilor noștri, vrem să ajungem în Germania”, a spus o femeie.

Între timp, compania Iraqi Airways a confirmat că va trimite, astăzi, un avion, în Belarus pentru a-și aduce înapoi în țară cetățenii, scrie BBC.

Cancelarul german, Angela Merkel l-a sunat pe președintele Aleksandr Lukașenko, iar oficialii de la Minsk au confirmat începerea negocierilor cu Bruxelles-ului. Comisia Europeană vrea ca migranții să fie trimiși în țările de origine.

Între timp, cei care au ajuns în Polonia, după ce au îndurat frigul și foamea, sunt sprijiniți de localnici, activiști și medici voluntari. New York Times scrie că unii polonezi au aprins o lumină verde la fereastră pentru a le arăta migranților că locuința lor este un loc sigur și pot cere ajutor.

Sursa foto: Twitter / Janek Lasocki

Citește și: Tensiuni la granița dintre Belarus și Polonia: Sute de migranți au încercat din nou să intre ilegal în Polonia | AUDIO

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.