Criza guvernamentală de la București, în presa internațională

Presa internaţională scrie pe larg despre criza guvernamentală provocată de PSD prin retragerea susţinerii politice a premierului.

Agenția France Presse scrie că dacă Sorin Grindeanu se cramponează de acestă funcţie, social-democrații pare condamnat să depună o moţiune de cenzură împotriva propriului executiv.

Potrivit lui Sorin Grindeanu, această criză are o singură explicaţie, şi anume dorinţa şefului PSD ‘de a concentra toată puterea în mâinile sale’.

Jurnaliștii germani de la Deutsche Welle notează că oficiali PSD l-au acuzat pe premier, aflat la putere din ianuarie, că nu respectat programul de guvernare al partidului. În pofida celui mai rapid ritm de creştere economice în Uniunea Europeană, de 5,7% în primul trimestru al acestui an, România rămâne a doua cea mai săracă ţară din spațiul comunitar şi are nevoie urgentă de investiţii în domeniile sănătăţii şi infrastructurii de transport, care – probabil – vor fi întârziate de această criză, adaugă DW.

Potrivit portalului Politico, Sorin Grindeanu vrea să rămână la putere până când preşedintele Klaus Iohannis garantează că viitorul premier va fi din rândurile social-democraților. Oficiali din PSD au ameninţat că premierul va fi dat afară din partid dacă nu renunţă la funcţie, notează agenția turcă Anadolu.

Televiziunea pan-arabă Al Jazeera relatează, la rândul său, despre actuala criză de la București. La întâlnirea PSD, analiza activităţii Guvernului a fost prezentată de un fost ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, judecat pentru luare de mită şi ascunderea unor bani în cimitir, potrivit procurorilor.

Depre situația tensionată din țara noastră mai scriu agențiile Reuters, Bloomberg, DPA, The Associated Press și China Nouă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS