Confidenţialitate

Cristian Păun, despre măsurile pentru fermieri anunțate de Marcel Ciolacu: Din motive electorale, Guvernul alege să-i lovească pe unii în cap și pe unii să-i salveze | VIDEO

Marcel Ciolacu a anunțat joi, 18 ianuarie 2024, măsurile luate pentru a răspunde la protestul fermierilor care a ajuns azi la a 8-a zi. Printre acestea se numără ajutorul de 100 de euro la hectar pentru cultivatorii vegetali de care ar beneficia aproape 160.000 de persoane, conform declarațiilor premierului României. De asemenea, Marcel Ciolacu a anunțat o compensație „nu mai mare de 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere agricolă”, dar și echivalarea permisului auto pentru B și B1 pentru a conduce tractoare. Ca măsură pentru fermieri, însă în primă lectură, este amânarea temporară a ratelor la creditele producătorilor agricoli afectați de seceta din 2023. Cristian Păun a spus la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” că „Nimeni nu luptă pentru a scoate plafonarea adaosului comercial care se aplică pe tot lanțul” și adaugă că „Guvernul a mers pe o pistă greșită”, iar soluția este „prioritizarea cheltuielilor”.

Cristian Păun: „Nimeni nu luptă pentru a scoate plafonarea adaosului comercial care se aplică pe tot lanțul”

„Nu există cumva scoasă plafonarea prețului la produsele agroalimentare. Nimeni nu luptă pentru a scoate plafonarea adaosului comercial care se aplică pe tot lanțul. Cu asta nu are nimeni nicio problemă, dar în schimb hai să dăm subvenții.

Înțeleg că a fost importantă seceta din 2022, dar nu este importantă și medicina de familie din 2024? Din motive electorale, Guvernul alege să-i lovească în cap și pe unii să-i salveze. Trebuie să înțelegem că nu avem resurse pentru toți și atunci trebuie prioritizate. Din punctul meu devedere, cred că seceta trebuia să mai aștepte și să mergem mai departe cu medicina, educația…”, a spus Cristian Păun.

Cristian Păun: „Guvernul a mers pe o pistă greșită”

Bugetul României, acesta care este, nu este așezat pe niște priorități ale unui stat modern. Statul are câteva funcții esențiale pe care trebuie să le finanțeze: Sănătate, Educație, Siguranță Națională și Justiție. Tot ce face statul pe lângă reprezintă elemente adiționale. Cetățeanul plătește niște bani – și nu puțini. […] Apar aceste mișcări de stradă inerente. Guvernul a mers pe o pistă greșită. De asta trebuie să fim tot timpul atenți la inflație, nu să o promovăm”, a explicat Cristian Păun la Europa FM.

Cristian Păun: „Soluția: prioritizarea cheltuielilor”

Soluția: prioritizarea cheltuielilor și acelea care nu sunt necesare lasă-le de-o parte și asigură măcar un minim de servicii pe cele cinci direcții de care vorbeam până când creezi alternative private. Înțeleg că trebuie să ne luăm elemente de apărare, dar nu poți face asta cu prețul medicinei de familie”, a mai spus Cristian Păun.

Ajutorul acordat de Guvernul Ciolacu pentru fermieri

„Estimăm peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro”

„Am pregătit astăzi un prim pachet de măsuri convenite împreună cu fermierii și transportatorii. Am discutat și cu micii fermieri aflați în stradă și cu marile asociații de profil. Este clar, din punctul meu de vedere, că prostele au fost îndreptățite. Iar deciziile pe care le adoptăm confirmă că mare parte din cerințele lor sunt absolut legitime. Am promis că vom rezolva aceste probleme, atât eu, cât și membri ai Guvernului. Astăzi ne vom ține de cuvânt. Astfel, în privința fermierilor, avem mai multe proiecte. Acordăm un sprijin direct, de 100 de euro la hectar cultivatorilor din sectorul vegetal, pentru a compensa pierderile suferite din cauza războiului din Ucraina la culturile înființate în toamna lui 2022. Compensația pe fiecare întreprindere agricolă nu poate depăși suma de 280.000 de euro. Estimăm peste 162.000 de beneficiari și un efort bugetar de aproape 250 de milioane de euro – sumă deja prevăzută în buget. Fermierii noștri merită din plin această compensație”, a precizat prim-ministrul Marcel Ciolacu joi.

RAR va putea efectua ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere chiar la sediul fermei

„În plus, mi s-a părut de bun-simț și cererea de echivalare a permisului auto la categoriile B și B1 pentru a conduce tractoare. Așa că, o vom legifera astăzi. Totodată, rezolvăm și problema utilajelor agricole, extinzând excepțiile de la înmatriculare și inspecție tehnică periodică la categoria vehiculelor lente. De asemenea, Registrul Auto Român (RAR) va putea efectua ITP-ul la vehiculele agricole sau forestiere cu laboratoare mobile, chiar la sediul fermei. Rezonabil este să nu-i pui pe fermieri să-și ia utilajele din câmp sau pădure și să meargă la RAR, ci să fie exact invers”, a adăugat premierul.

Marcel Ciolacu s-a referit și la femierii afectați de seceta din 2023

Mai avem, în primă lectură, o măsură importantă: amânarea cu caracter temporar a ratelor la creditele producătorilor agricoli, afectați de seceta din 2023. Sprijin total această măsură și știu că se lucrează împreună cu Banca Națională, cât și cu un întreg sistem bancar și Consiliul Concurenței pentru a găsi cele mai potrivite formule tehnice. Sunt convins că finalizăm foarte repede și această schemă de ajutor pentru fermierii afectați”, a declarat premierul României.

Ajutorul acordat de Guvernul Ciolacu pentru transportatori

  • „În domeniul Transporturilor, unde avem câteva Ordonanțe și Hotărâri de Guvern agreate împreună cu reprezentanții transportatorilor. Astfel:
  • Modificăm modul de realizare a controlului prin cântărire la punctele de trecere a frontierelor și stabilim limite conform legislației europene privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor;
  • Clarificăm și elementele importante convenite cu transportatorii privind efectuarea ITP a vehiculelor lente și atestarea profesională a personalului de specialitate din transportul rutier;
  • Corelăm dispozițiile privind încheierea și executarea contractelor de transport pentru transporturile naționale cu normele internaționale: concret – abrogăm limita de despăgubire în cazul contractului național după modelul unei convenții recunoscute la nivel internațional CMR, iar limita de despăgubire va fi stabilită prin voința părților exprimată în contractul de transport;
  • Cred că tărie că așa reintrăm într-o logică economică. Venim azi și cu dispoziții mai clare ce reglementează examinarea persoanelor care intenționează obținerea atestării inițiale pentru conductătorii auto: transport persoane sau transport marfă.
  • Pe măsură ce vor fi gata noi acte normative din setul agreat împreună cu fermierii și transportatorii nu am nicio reținere să facem ședință de Guvern chiar la sfârșitul acestei săptămâni sau începutul săptămânii viitoare.
  • ASF a anunțat deja public că a găsit împreună cu transportatorii calea spre un nivel decent al RCA-ului la transportul de marfă. Va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flotele mari. În plus, se permite plata în rate a RCA-ului și posibilitatea suspendării poliței cât timp camionul este parcat pe o anumită perioadă din diverse motive.
  • În final, vreau să mulțumesc miniștrilor Agriculturii și Transporturilor pentru dialogul constant purtat cu fermierii și transportatorii care de altfel va și continua”, a spus Marcel Ciolacu joi, 18 ianuarie 2024.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Protest al medicilor de familie la Cluj Napoca: „Nu omorâți medicina de familie” | AUDIO