Confidenţialitate

Cristian Pantazi: Postul de primar al Bucureștiului – trambulina perfectă pentru președinția României sau pentru preluarea partidului. Gabriela Firea își dorește 100% să intre în această luptă | VIDEO

După retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu de pe lista candidaților la alegerile pentru Primăria municipiului București de către coaliția PSD-PNL, șefii celor două partide – Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL) – au desemnat candidați separați în persoana Gabrielei Firea, din partea PSD, respectiv a lui Sebastian Burduja, actual ministru al Energiei, susținut de PNL. Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Cristian Pantazi, redactorul-șef al publicației G4Media afirmă că Partidul Național Liberal l-a ales pe Sebastian Burduja neavând o altă variantă. „Cealaltă opțiune, care era mult mai proastă pentru ei, era să îl sprijine, de exemplu, pe Piedone. Pentru PNL, o astfel de decizie ar fi însemnat o catastrofă din punctul de vedere al imaginii”, spune Cristian Pantazi la Europa FM. Despre șansele Gabrielei Firea, jurnalistul G4Media afirmă că aceasta „are viitorul politic asigurat, pentru că ocupă poziția a treia pe lista la europarlamentare”. În cazul unui eșec la Primăria Capitalei, „ea poate să dea vina pe Ciolacu, din cauza întârzierii cu care a fost decisă această candidatură”.

Cristian Pantazi: „S-au pus pe masă o grămadă de nume ca să ajungă la concluzia evidentă de anul trecut: că aceste două partide nu au cum să își unească electoratele în București”

Cătălin Striblea: Salutare, Cristi! Nu-mi aduc aminte de o ședință atât de lungă la PSD, poate de când l-au înlăturat pe Adrian Năstase. Mai există termen de comparație?

Cristian Pantazi: „Cam așa. Au mai fost pe vremuri la Convenția Democrată. La PSD, într-adevăr, n-au mai fost. Trebuie spus cu acuratețe că ședința s-a prelungit și din cauza fusului orar”.

Cătălin Striblea: Adică?

Cristian Pantazi: „Unul dintre cei doi candidați, Sebastian Burduja, care este și ministru al Energiei este în momentul ăsta în Coreea de Sud, pe alt fus orar. E în vizita lui Klaus Iohannis în Coreea de Sud și a trebuit să aștepte astfel încât să îl poată contacta. Să se facă o oră rezonabilă pentru a putea discuta cu el”.

Cătălin Striblea: Serios? Și au stat în așteptarea orei 7 dimineața pentru a discuta cu el?

Cristian Pantazi: „Ceva de genul. Ședința s-a prelungit inclusiv din acest motiv. În mod evident, a fost o ședință lungă, neobișnuit de lungă pentru PSD și PNL, pentru că au trebuit să treacă prin toate variantele posibile de candidați, care mai de care mai stranii. Propuneri de candidați. Streinu Cercel, Adrian Cioroianu, ba chiar și numele lui Eugen Teodorovici, care, să nu uităm, e apropiat de AUR. S-au pus pe masă o grămadă de nume ca să ajungă la concluzia evidentă probabil de anul trecut: că aceste două partide nu au cum să își unească electoratele în București. Trebuie să meargă fiecare cu candidatul propriu”.

Cătălin Striblea: Cine a propus? Domnul Ciolacu înțeleg eu.

Cristian Pantazi: „Informațiile G4Media spun că Ciolacu a propus. De altfel, e cunoscut faptul că în interiorul coaliției el este vioara întâi”.

Cristian Pantazi: „Pentru PNL, decizia de a-l sprijini pe Piedone ar fi însemnat o catastrofă din punctul de vedere al imaginii”

Cătălin Striblea: Și PNL cum a primit chestiunea, că ei par pierzători din start în situația asta?

Cristian Pantazi: „Nu prea aveau de ales. Cealaltă opțiune, care era mult mai proastă pentru ei, era să îl sprijine, de exemplu, pe Piedone. Pentru PNL, o astfel de decizie de a-l sprijini pe Piedone ar fi însemnat o catastrofă din punctul de vedere al imaginii. Diferența dintre valorile pe care clamează – nu spun că le și respectă, nu prea le respectă – dar măcar valorile pe care le clamează PNL-ul și valorile lui Piedone e atât de mare, încât ar fi fost un dezastru de imagine pentru PNL. Și atunci… neavând o soluție mai bună, neputând să pună pe masa coaliției o propunere mai bună, atunci au încercat această variantă. Ca cele două partide să meargă la alegerile de primari cu șefii organizațiilor de București, adică Gabriela Firea și Sebastian Burdujua”.

Cătălin Striblea: Doamna Firea a fost azi-noapte acolo, la discuția asta?

Cristian Pantazi: „Eu știu că a fost cel puțin la o parte a discuției. Nu știu dacă a stat toate cele 14 ore, cât a durat. Nu am informația asta. Dar știm sigur că domnul Burduja nu a fost, pentru că era, repet, pe alt fus orar, în Coreea”.

Cristian Pantazi: „Postul de primar al Bucureștiului este trambulina perfectă pentru președinția României, dar și pentru preluarea partidului”

Cătălin Striblea: Oare ea își mai dorește cu adevărat această candidatură? Cu ce șanse pleacă? Pentru că sunt niște calcule aici.

Cristian Pantazi: „100% își dorește să intre în această luptă și o să vă explic de ce. Ea are viitorul politic asigurat oricum, pentru că ocupă poziția a treia pe lista la europarlamentare. Chiar și în cazul unui eșec are un post mai mult decât onorabil. În cazul unui eșec, ea poate să dea vina pe Ciolacu, din cauza întârzierii cu care a fost decisă această candidatură. Și ar avea dreptate într-o măsură rezonabilă. De ce? Gândiți-vă doar la un detaliu. Mai pot fi montate panouri cu candidații în București fix până pe 9 mai, când începe campania electorală. Știți că ciudățenia legislației electorale din România este că nu poți avea panotaj în orașel, la alegerile loca, în timpul campaniei electorale. Noi suntem azi în 23 aprilie. Deci, ea mai are timp să pună panouri cu candidatura ei, cu sigla PSD până pe 9 mai. Ea are argumentele prin care să spună, în cazul unui eventual eșec, că de vină e partidul și eventual Marcel Ciolacu, pentru că au anunțat această candidatură mult prea târziu.

Dar chiar și în cazul unui eșec are un exit politic asigurat în Parlamentul European, o sinecură, totul e ok. În schimb, dacă ea cumva, printr-un joc al rezultatelor va câștiga, sky is the limit (n.r. – cerul este limita). De ce? Știm din istoria recentă că postul de primar al Bucureștiului este trambulina perfectă pentru președinția României, dar și pentru preluarea partidului. Cu alte cuvinte, dacă Gabriela Firea, beneficiind de o conjunctură favorabilă, câștigă Primăria București ea se poate duce în interiorul partidului și să se lupte fie pentru președinția partidului, pe care să îl preia de la Marcel Ciolacu, fie chiar pentru candidatura la alegerile prezidențiale, având un argument extrem de puternic, și anume legitimitatea extraordinar de puternică la vot în București, care reprezintă al doilea cel mai mare număr de voturi din țară la alegeri pe persoană fizică, după alegerile prezidențale”. 

Cristian Pantazi: „Dacă Firea și Piedone rămân în competiție în condițiile de acum, cu sprijinul mediatic pe care Piedone îl are de la trustul lui Voiculescu, atunci pare că Nicușor Dan e favorit”

Cătălin Striblea: Cum ar putea doamna Firea să câștige, ținând cont că ea și Piedone se luptă pentru același public?

Cristian Pantazi: „Ei bine, și dacă Piedone va fi retras cumva de Dan Voiculescu…”

Cătălin Striblea: A, domnul Dan Voiculescu a devenit cheia alegerilor locale?

Cristian Pantazi: „A devenit cheia acestor alegeri, care nu sunt o miză locală doar pentru București”.

Cătălin Striblea: Piedone e pe listă. Și-a depus candidatura.

Cristian Pantazi: „Piedone și-a depus candidatura, dar dacă el nu mai apare în trustul de presă și la televizunile controlate de Dan Voiculescu există o șansă ca prestația politică în această campanie politică a lui Cristian Piedone să fie una care să rupă mult, mult mai puține voturi de la Gabriela Firea decât în condițiile în care ar fi fost sprijin de dimineața până seară târziu de trustul lui Dan Voiculescu. La asta mă refeream când vorbeam de o retragere simbolică”.

Cătălin Striblea: OK, am înțeles. Deci, dacă ei doi rămân în cursă atunci Nicușor Dan e favorit. Dacă Piedone…

Cristian Pantazi:Așa pare, că Nicușor Dan e favorit, dar știți cum e cu favoriții. Poate Nicușor Dan face o trăsnaie în perioada asta, poate se întâmplă un accident dramatic în București, dar da, dacă cei doi – Firea și Piedone – rămân în competiție în condițiile de acum, cu sprijinul mediatic pe care Piedone îl are de la trustul lui Voiculescu, atunci pare că Nicușor Dan e favorit”.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Cătălin Cîrstoiu, reacție după ce a fost retras din cursa pentru Capitală: Nu am luat decizia de face un pas înapoi, un medic nu abandonează niciodată. Decizia politică trebuie să revină liderilor politici