Confidenţialitate

Cristian Ghinea, despre majorarea salariilor pentru aleșii locali: „Se creează o și mai mare discrepanță între salarizarea la privat și la public” | VIDEO

Cristian Ghinea (USR), fost ministru al fondurilor europene, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Marți, 27 septembrie 2022, Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali. Proiectul a primit 168 de voturi pentru. Cristian Ghinea a spus la Europa FM că în acest fel „se creează o și mai mare discrepanță între salarizarea la privat și salarizarea în bugetul public”.

Cristian Ghinea: „Nu putem să avem atât de mulți angajați în administrația locală și să fie la fel de bine plătiți”

„Deja aceste salarii în primării sunt, ca medie a lor, peste media salariului din privat. Deci, practic, noi avem o întreagă clasă de cetățeni care lucrează în administrația locală și care, pe medie, câștigă mai mult decât salariul privat. Și acum, parlamentarii PSD, PNL și UDMR au decis să le crească și mai mult”, a spus Cristian Ghinea la Europa FM.

„Nu e ca și cum eu vreau să câștige oamenii puțin în primării sau în administrația locală. Problema este că nu putem să avem atât de mulți angajați în administrația locală și să fie la fel de bine plătiți”, a adăugat Cristian Ghinea la Europa FM.

Cristian Ghinea: „Să-i facem profesori”

„Adică decizia națională este să renunțăm la o parte din ei, să-i recalificăm, să-i facem profesori – avem o lipsă uriașă de profesori. Cei mai mulți dintre oamenii aceștia au studii superioare – poți intra imediat în categorie de profesori pe funcție, pe suplinitori. O treime din cadrele didactice din mediul rural sunt suplinitori, adică nu au facultate cei mai mulți dintre ei”, a explicat Cristian Ghinea.

„Avem niște oameni pe care îi sub-folosim în primării și administrația locală, putem să renunțăm la aceste posturi, mărim salariile. Atunci are o logică, dacă din 4000 de comune, din UAT-uri, lăsăm 2500, în mod evident este rațional să crești salariile celor care rămân pentru că au mai mult de muncă, au mai multă responsabilitate”, a adăugat Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea: „Evident că toată lumea preferă să stea la primărie în loc să predea la școală”

„Și aunci, acești oameni care sunt oameni educați, îi putem muta în învățământ unde avem o sub-folosire a acestor posturi. Evident că toată lumea preferă să stea la… să fie viceprimar sau să fie mai știu eu ce jurist la primărie în loc să se ducă să predea la școală. Probabil că e salariul mai mare, dar nu așa este bine pentru societate până la urmă”, a mai spus Cristian Ghinea la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Camera Deputaților a votat majorarea veniturilor pentru aleșii locali cu 168 de voturi pentru | AUDIO